БЛС: Не са спазени договорености по бюджета на НЗОК Българският

...
БЛС: Не са спазени договорености по бюджета на НЗОК Българският
Коментари Харесай

БЛС: Не са спазени договорености по бюджета на НЗОК

БЛС: Не са спазени договорености по бюджета на НЗОК
Българският лекарски съюз излезе с остра декларация. Тя е вследствие на неспазени договорености по проектозакона за бюджета на Национална здравноосигурителна каса за 2019 година (ЗБНЗОК) от страна на страната, които в началото са били признати и са получили поддръжка от Асоциацията на университетските лечебни заведения, Националното съдружие на частните лечебни заведения, Националнатa асоциация на частните лечебни заведения, Сдружението на регионалните лечебни заведения, Сдружението на общинските лечебни заведения и Българска болнична асоциация, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От съсловната организация показват, че с неразбиране са открили, че един от основополагащите текстове, а точно елиминиране опцията за прекачване на суми от параграф в параграф, тъй че гласуваните един път средства по пера да бъдат употребявани единствено и само за застраховане активността по направление, липсва в одобрения от сътрудниците вид.

„ Фактът, че контрактувани към този момент параграфи отсъстват от новия документ за ЗБНЗОК, обезсмисля водените досега градивни и диалогични договаряния и слага под подозрение подписването на Националния рамков контракт 2019. Едноличното приемане на решения приказва само и единствено за подмолни дейности, които ще доведат до колапс на цялата система “, пишат в своята декларация от БЛС.

От там твърдо застават зад своето предложение и разбиране, че за вярното действие на здравната система, за удовлетворението на пациентите и на медицинските експерти, за усмиряване на напрежението в бранша е наложително застраховане активността по направление, без да има опция за прекачване на към този момент веднъж гласувани средства по параграфи в друго направление.

Българският лекарски съюз упорства предлагането за фиксиране на средствата по параграфи да бъде вписано в ЗБНЗОК, запазвайки смисъла на предлагането от лекарския съюз.

„ От години сме очевидци на практиката за попълване на дефицити в бранша със средства за здравна активност, което всъщност нарушава волята на законодателя. В тази връзка, БЛС държи активността на медицинските експерти да бъде оптимално обезпечена и усъвършенствана, тъй че качеството на услугите в бранша да бъде нараснало, тъй че здравната система да отговори съответно на потребностите на популацията “, безапелационни са от лекарския съюз и прибавят, че при положение, че контрактуваните оферти на съсловната организация не бъдат взети поради, ще подхващат всички разрешени от закона ограничения, в това число искане на оставка на неточните сътрудници в бранша, които безпардонно отстраняват към този момент контрактувани текстове в ЗБНЗОК. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР