БЛС настоява на сайта на Министерството на здравеопазването да бъдат

...
БЛС настоява на сайта на Министерството на здравеопазването да бъдат
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов:На сайта на МЗ да бъдат публикувани всички лекарства, с които България разполага в момента

„ БЛС упорства на уеб страницата на Министерството на здравеопазването да бъдат оповестени всички медикаменти, с които сега България разполага. Оказа се, че това било заплашителен проблем, не могат да ни осведомят ”. Това съобщи пред Нова телевизия доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС. Той бе безапелационен, че съсловната организация на българските лекари постоянно е работила интензивно в поддръжка на дигитализацията и е-рецептата е част от този развой, само че сега проблемите в действителност са действителни и протичащото се в последните два дни го потвърждава.

Д-р Брънзалов изясни, че в случай че имаше надеждна система за информация, лекарите щяха да знаят какво могат да назначават на пациентите, без опасения, че предписаните медикаменти няма да могат да бъдат открити в аптеката. Той добави още, че управляващите биха могли да положат старания най-малко за двете групи медикаменти – антибиотици и противодиабетни, за които е решено да бъдат отпускани единствено с е-рецепта.

По думите на зам.-председателят на БЛС за последните два дни са издадени към 26 000 е-рецепти, а по 12 500 нещо е отпускано. При 4000 предписания лекарят е разрешил генерично заменяне, а за останалите не се знае какво се е случило.

Той бе безапелационен, че лекарите са за надзор при отпущането, тъй като доста аптеки безусловно са се трансформирали в магазини. В допълнение той изрази мнение, че генеричното заменяне е възможно единствено откакто доктор го позволи, тъй като въз основата на своя опит може да удостовери, че от генерик до генерик има разлика.

Обратното мнение във връзка с генериците изрази ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Той бе безапелационен, че преди да бъдат регистрирани и позволени за продажба в страната, тези артикули минават през строги разбори за сходство, които са регламентирани нормативно. Така и лекари, и пациенти могат да бъдат сигурни, че те са взаимозаменяеми и могат да се употребяват без терзание.

„ Ако няма сходство, то лекарството не би било позволено. В множеството европейски страни генеричната подмяна е позволена “, сподели Костов.

Той добави, че има основна разлика сред записаните в България медикаменти и наличните.

„ Фармацевтът е този, който знае какво има сега. Това е доста динамичен развой, тъй като едни медикаменти ги няма сега, след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да демонстрира наличните медикаменти “, изясни ръководителят на АСА. Той даде образец с антибиотиците, като изясни, че някои от тях съществуват в разнообразни опаковки и, надлежно, имат разнообразни НЗИС номера.

„ Така когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той би трябвало да се даде тъкмо от 5, а не от 7 таблетки, да вземем за пример. Софтуерът не ни разрешава да го дадем, макар че лекарството е едно и също ”, изясни Николай Костов.

Коментирайки още веднъж тематиката за генеричното заменяне, той изрази мнение, че в случай че се тръгне към решение в тази посока, това би трябвало да бъде направено изключително деликатно, тъй като у нас има отвесна интеграция и това може да изкриви пазара. Възможно е избрани медикаменти да се появяват единствено в избрани аптечни вериги, свързани с производителя, позволи той.

„ В създалата се тези дни обстановка фармацевтите бяха в помощ на лекарите, а декларацията на БЛС беше груба и обидна за фармацевтите, тъй че би трябвало да има опрощение към тях “, сподели още Николай Костов. Според него проблемите са от техническо естество и ще бъдат решени.

Д-р Брънзалов от своя страна съобщи, че няма желание да се извинява, само че се съгласи, че двете съсловни организации би трябвало да се срещнат на една маса и да потърсят допирни точки за разрешаване на разногласията си.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР