Блокираните гранични пунктове в ивицата Газа усложниха хуманитарната ситуация през

...
Блокираните гранични пунктове в ивицата Газа усложниха хуманитарната ситуация през
Коментари Харесай

Хиляди палестинци и чужденци остават блокирани на границата с Египет


Блокираните гранични пунктове в линията Газа усложниха филантропичната обстановка през последните дни. Липсата на ток, вода и храна в палестинския анклав принудиха хиляди да изоставен домовете си и да тръгнат на юг, по оповестените от Израел направления за евакуация. Някои доближиха до пропускателния пункт " Рафа ", на границата с Египет. Но останаха там, тъй като се оказа затворен. Сред хората на място имаше и чужденци.

 

 

 
Дъщерите ми приказват с немското външно министерство, с цел да мога да отпътува, само че не се получава. Дойдохме и видяхме, че всичко е затворено. Защо ни се подиграват? Поне ни помогнете да заминем. Просто желая да си потегли.
Надя Барака, германка
Дойдох в Газа за два месеца, с цел да видя фамилията си. Започна войната и останахме тук. Войната е жестока. Няма вода, няма ток, няма телефони, интернет. Нищо, с изключение на гибел и заличаване.
Ибрахим Ал-Каринауи, швейцарец
След като видях обстановката в Газа - с разрушените къщи и хората, умиращи под руините, споделям, че бог ми е дал нов живот, тъй като съумях да стигна дотук. Искам да напусна и да се върна в Америка, само че сърцето ми остава тук. Нищо не е толкоз скъпо, колкото човешкия живот.
Рагда Абу Шаабан, американка

Надеждите за кратковременно преустановяване на огъня в южната част на Газа, което да разреши на притежателите на задгранични паспорти да изоставен обсадения палестински анклав, както и да се внесат помощи, бяха попарени. Вместо мъртвило, израелските бомбардировки се ускориха преди предстоящата сухопътна инвазия.

Жителите на ръководената от Хамас Газа обявиха, че нощните удари са били най-тежките за деветте дни на спора. Според тях доста къщи са били изравнени със земята, а броят на жертвите непреклонно нараства, съобщи Ройтерс.

Първоначално египетски източници, представени от международните медии, оповестиха за допустимо малко наново отваряне на пункта " Рафа " за внасяне на гориво и филантропична помощ. Преди това на американските жители в Газа беше казано да се реалокират по-близо до пропускателния пункт, а държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че той " ще бъде отворен " за помощи, без да показва периоди.

Бе обявено и за контрактувано преустановяване на огъня. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху опроверга тези известия.

След началото на военната интервенция на Хамас и последвалата контраофанзива от Израел по данни на Организация на обединените нации минимум 1 млн. души в Газа са били разселени. Мнозина въобще няма къде да отидат. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР