Близо три години след аферата “ Висшият съдебен съвет (ВСС)

...
Близо три години след аферата “ Висшият съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

След години бездействие ВСС се зае да наказва магистрати заради „Осемте джуджета“

Близо три години след аферата „ “ Висшият правосъден съвет (ВСС) реши да предприеме дейности против забърканите в тази ситуация магистрати. Годините на безучастие на кадровия орган хвърлят сянка на подозрение по отношение на безпристрастността му както тогава, по този начин и в този момент.

Със свое решение прокурорската гилдия на Съвета в профил краткотрайно от служба един прокурор и образува седем дисциплинарни производства против прокурори и следователи.

Дилян Деянов от окръжната прокуратура в Перник беше отхвърлен от служба до приключването на наказателното произвеждане против него, като в този момент кадровият орган реши, да го в профил. Това стана по предложение на и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов, оповестява lex.bg.

Прокурор Деянов не участва на съвещанието, а се яви неговият юрист Людмил Рангелов, а
чуването се организира при изключени монитори.
На 15 август прокуратурата заяви, че Деянов е упрекнат за длъжностно закононарушение. Той ще дава отговор за това, че е нарушил служебните си отговорности, като с разпореждане от 18 януари 2020 година върнал конфискувани като материални доказателства златни монети по проблема „ Осемте джуджета “, на разположение, което не е трябвало да ги получи.
По същото следствие са упрекнати и някогашните съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова.
Те ще дават отговор за укриването на златни монети, за което ги грози от 1 до 6 години затвор.

Същевременно през днешния ден прокурорската гилдия образува и дисциплинарни производства против седем прокурори и следователи, работили по делото „ Осемте джуджета “. Предложенията за това още веднъж бяха импортирани от Сарафов в средата на август, когато той изиска разнообразни санкции за всеки от седмината, само че какви са те не е ясно.

Производствата са против следователките от СГП Нели Тодорова и Светлана Стоянова-Вайзе, прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Мирослав Илиев и Кирил Пейчинов.

И.ф. основният прокурор Борислав Сарафов благодари на членовете на Прокурорската гилдия за формираните дисциплинарни производства. Той посочи, че става дума за тежки нарушавания, които са нарушили естествения темп на работа и най-много съществено за
уронили престижа на прокуратурата и на правосъдната власт.
Аферата „ Осемте джуджета “, кръстена на столичен ресторант, който към този момент не съществува, беше огласена в следствие на Антикорупционния фонд през 2020 година. От него стана ясно, че през 2019 година притежателят на „ Изамет “ Илия Златанов е бил рекетиран, откакто е потърсил подпомагане от някогашния следовател Петьо Петров – Еврото и тогавашната му брачна половинка Любена. Причината да потърси помощ бил спор със сина му Явор, който присвоил активи от бизнеса им в сдружението.

Златанов подава сигнал за изнудване в спецпрокуратурата, където стартира следствие. Домът и офисът на Явор Златанов са претърсени и са открити голям брой златни монети и пари, които са конфискувани като материални доказателства. Няколко месеца след началото на следствието златните монети са върнати по предписание на прокурора Дилян Деянов, само че не на Явор Златанов, а на татко му, който пред Антикорупционния фонд твърди, че още на паркинга на спецпрокуратутрата златните монети били натоварени в багажника на автомобил на тогавашните съпрузи Петьо Петров и Любена.

Илия Златанов споделя още, че двамата са присвоили имуществото и бизнеса в „ Изамет “.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР