Близо половината от чуждестранните вложения в страната се насочват към

...
Близо половината от чуждестранните вложения в страната се насочват към
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции нарастват през третото тримесечие

Близо половината от задграничните инвестиции в страната се насочват към преработващата индустрия - съвсем 331 млн. евро от януари.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Строителство: Залезът на огромните европари

Инвестициите са само по линия на санирането и частните жилищни планове
19 ное 2017
Невидимият таван на растежа

Българската стопанска система пораства стабилно, само че на относително ниски равнища и евентуално скоро ще надвиши капацитета си
17 ное 2017
Инвестиционният пазар на парцели: Накъде след върха от 1 милиарда евро

След покупко-продажбите за молове с южноафрикански фондове 2018 година евентуално ще е на офисите, хотелите и издигнатите по размер на клиента планове. Инвеститори от Англия и Съединени американски щати към този момент оглеждат активи
17 ное 2017
Чуждите вложения доближават 517 млн. евро към август

Вложенията са най-вече под формата на дългови принадлежности
18 окт 2017 Чуждите вложения в България през третото тримесечие са на стойност 293.2 млн. евро, което е с 38.8% над равнището от същия интервал на предходната година, сочат данните на Българска народна банка. От началото на годината сумата на вложенията в страната се равнява на 744.2 млн. евро. Година по-рано те са били над един милиард, само че по отношение на оповестените през октомври данни разликата се е свила. Причината е, че в Българска народна банка са постъпили нови данни от финансовите доклади на компаниите, вследствие на което банката е ревизирала нагоре числата от интервала юли - септември.

Най-голям принос от началото на годината имат постъпленията под формата на дългови принадлежности, до момента в който при реинвестираната облага и дяловия капитал стойностите са позитивни, само че към този момент скромни. Чуждестранните вложения в страната за деветия месец от 2017 година са 10.4 млн. евро от реинвестирана облага.

Най-много са вложенията в българската стопанска система от Холандия (749.2 млн. евро), най-вече от дългови принадлежности, а секторът, който е получил съвсем половината от непознатите вложения от началото на годината, е преработващата индустрия.

Краткосрочни ползи

Почти цялата сума на капиталовложенията от януари насам съставлява приходи от дългови принадлежности - цената доближава 660 млн. евро. За съпоставяне, година по-рано сумата беше 85 млн. евро. Вероятно става въпрос за към този момент одобрени в страната предприятия, разширяващи активността си, а не нови непознати вложители, защото дълговите принадлежности са индикатор за краткосрочни ползи.

Липсата на дълготраен интерес се удостоверява и от цената на дяловия капитал - 56.1 млн. евро от януари. За съпоставяне, акумулираната сума за първите девет месеца на 2016 година е цели 626.3 млн. евро. Трябва обаче да се означи, че цифрата беше достигнато след няколко проверки. Подобна е обстановката и при реинвестираната облага - частта от чистия финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в страната, вместо да се изтегля като дял. Към септември сумата едвам излиза на плюс от 28 млн. евро, до момента в който година по-рано беше 314.3 млн. евро.

Индустрия и търговия

Близо половината от задграничните инвестиции се насочват към преработващата индустрия - съвсем 331 млн. евро от началото на годината съгласно данните на Българска народна банка. За съпоставяне, през първите девет месеца на предходната година общата сума за бранша беше 95.2 млн. евро. От друга страна, търговията е все по този начин известна с 251.3 млн. евро непознати вложения към септември при 236.4 млн. евро през същия интервал на 2016 година В данните се вижда и интензивността в бранш " Операции с недвижими парцели ", до момента в който финансови и застрахователни действия изостават по отношение на равнищата си от предходната година.

Търговското салдо за интервала януари – септември е негативно в размер на 1.5 милиарда евро и се образува от по-високия импорт (20.6 милиарда евро) по отношение на износа (19.1 милиарда евро). Текущата сметка обаче излиза на плюс от 2.6 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР