Близо половината население на Гърция изпитва затруднения да си позволи

...
Близо половината население на Гърция изпитва затруднения да си позволи
Коментари Харесай

Почти половината гърци не могат да си позволят едноседмична почивка

Близо половината население на Гърция изпитва усложнения да си разреши отмора с едноседмична дълготрайност, написа гръцкият вестник „ Катимерини “, базирайки се на изследване на Асоциацията на предприятията и продажбите на дребно в Гърция.

Данни сочат, че 48,8 % от гърците не са могли да си разрешат едноседмична отмора през 2022 година Това слага Гърция незабавно след Румъния в съответната ранглиста, в случай че се проследят изследванията на Евростат, писа в. " Български вести ".

Не е изключено това лято този % да бъде даже по-висок от миналогодишния, като се има поради, че цените за настаняване и за самолетните и фериботните билети са се нараснали още повече от предходната година, без в същото време да се е нараснал и приходът на глава от популацията, разяснява „ Катимерини “.

Според изследването на гръцката асоциация всеки четвърти грък ще прекара почивката си в къща на другар тази година. Независимо дали е отседнал в личния си ваканционен дом или в непознат, почиващият грък ще готви доста повече, в сравнение с през предходните години, с цел да си понижи разноските по таверни и заведения за хранене.

В същото време престоят в хотел е избор на едвам 9 % от гърците, до момента в който къмпингуването стартира да става все по-популярно даже измежду по-възрастните хора. Седем % ще отседнат в хотел без включена храна, а 2 % считат да се насладят на услуги „ ол инклузив “. Шест % ще отидат на къмпинг, други 6 % обмислят почивка в чужбина, а 1 % планува да отиде на круиз.

Около 20 % са хората, които ще си вземат някъде стая чартърен.

Бюджетът за отмора на тези, които ще съумеят да си създадат такава, ще бъде по-малък, като се чака разноските да намалеят с 15 % спрямо предходната година.

Причина за това е скъпият превоз, показват 43 % от гърците, а съгласно 38 % най-сериозният проблем са високите разноски за настаняване.

С цел да се понижат разноските хората лимитират храненето на открито. Според изследването 45 % от интервюираните постоянно готвят по време на почивка. Средният разход за извършване на покупки на артикули по време на отмора се прави оценка на 230 евро. От тях 118 евро (или 51 процента) са за покупки от магазина. Около 110 евро са за покупки на туристически артикули и на облекла, обувки, играчки, бижута и други, защото потребителите интегрират ежедневните си пазарски потребности в границите на почивката.

Въз основа на тези данни разноските на гърците за туризъм в границите на гръцките граници се правят оценка на 380 млн. евро.

Проучването е извършено в интервала 3-5 юни с присъединяване на извадка от 880 консуматори в цялата страна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР