Близо година след като БСП направи квантов подскок в партийното

...
Близо година след като БСП направи квантов подскок в партийното
Коментари Харесай

Нинова в страната на чудесата

Близо година откакто Българска социалистическа партия направи квантов подскок в партийното си развиване и влезе в държавно управление с по този начин наречените партии на смяната, групировката наподобява, че взема завой, който я връща към това статукво, към което постоянно се е считало, че принадлежи. Статуквото, което, лъкатушейки вдясно или вляво, в последна сметка стига до балансьор, а балансьорът е Движение за права и свободи.

Дали новото държание на левицата е белег за трайна смяна в настройката на управлението към политически партньорства занапред ще става по-ясно. На този стадий обаче е ясно едно: Корнелия Нинова пробва да откри друга роля на партията си от тази, която социалистите бяха възприели досега. Подобен блян може да е плод на скрити политически контракти, а може да бъде и опит за персонално оцеляване на Нинова - след няколко месеца ѝ следва конгрес, на който водачеството ѝ още веднъж ще бъде оспорено. При всички положения председателката на Българска социалистическа партия наподобява, че иронично ще уплътни репликата от " Алиса в страната на чудесата ": " Не мога да се върна във през вчерашния ден, тъй като тогава бях различен човек. "

Най-видим знак, че Нинова слага Българска социалистическа партия в ново амплоа, си пролича, несъмнено, от гласуването (макар и с резерви) на част от групата в поддръжка на връщането на порочния избирателен модел в България.
Разривът с партиите на смяната
Случилото се провокира хиляден митинг в София, а Българска социалистическа партия втвърди тона към досегашните си сътрудници от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Изненадващо Нинова, която в годините нееднократно е упреквала ГЕРБ в замяна на изборите и в същото време не оспори резултатите от вота през октомври, съвсем месец по-късно позволи, че той въпреки всичко може да е манипулиран - поради машините.
Реклама
Отговорът от страна на Политическа партия и Демократична България не закъсня. Двете обединения към този момент не позволяват, че Българска социалистическа партия може да им бъде съдружен сътрудник. През седмицата даже обявиха, че в случай че Политическа партия получи втория мандат за сформиране на кабинет, ще предложат държавно управление на малцинството, а съставът му ще бъде единствено от партиите на смяната.

Ходът на социалистите с изборните промени дава нов знак към ГЕРБ, както и за връщане към партньорството с Движение за права и свободи (последно употребявано през 2013-2014 година в кабинета " Орешарски " ), и се чете като белег за идни процеси. На първо място за това, че постигането на неофициална коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия е изцяло допустимо, в случай че третият мандат бъде даден на Стефан Янев. Друг е въпросът дали Бойко Борисов ще се съгласи на подобен вид, или ще заложи на избори, с цел да изиска още веднъж нужното за " изпирането " на ГЕРБ взаимоотношение с Политическа партия и Демократична България.
Два сюжета
При всички положения обаче е ясно едно: Корнелия Нинова и обкръжението ѝ трансформират курса на Българска социалистическа партия, който към този момент не наподобява безапелационен както преди година. Фрагментираният парламент (който се обрисува подобен и след възможните избори) се нуждае от още един балансьор. Или нов вид баланс - сред смяната и статуквото. И до момента в който Движение за права и свободи може да бъде медиаторът сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, липсва звеното, което да свърже тези обединения и партиите на смяната.

Според разнообразни представители на левицата Нинова е потвърдила, че може да бъде рационална и да " поддържа всички ". Близки до нея депутати настояват, че макар дейностите си тя към момента поддържа връзки с представители на Политическа партия. " След последващи избори кабинет ще би трябвало да се направи, а партиите в Народното събрание няма да са кой знае какъв брой по-различни. Единият сюжет е да се наложи необятна коалиция, а в тази обстановка Българска социалистическа партия потвърждава, че е разсъдъкът ", сподели един от тях.
Реклама
От опозицията на Нинова не позволяват толкоз " комплицирани сюжети " и считат, че доближаването на левицата с ГЕРБ и Движение за права и свободи е еднопластово и е реалност.

Потвърждение може да се откри и за тази теза. Поведението на социалистите по Изборния кодекс не е единствената стъпка в тази посока. Именно с гласуването на Българска социалистическа партия стана допустимо Вежди Рашидов да бъде определен за ръководител на Народното събрание, защото гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи не доближиха. И в случай че тогавашното решение беше обяснявано с разсъдък и " в името на обществото ", идващите ходове на левицата не могат да се категоризират по този начин.

Някак неусетно в новинарския поток изтече известието за коалиция " Капитан Андреево ", в която социалистите застанаха до ГЕРБ и Движение за права и свободи против някогашния аграрни заместник-министър Иван Христанов. Трите партии му попречиха да оглави земеделската комисия в Народното събрание.

Христанов интензивно се занимаваше с следствията против частната лаборатория за фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. А до обстановката със саботираната опция той да заеме парламентарния пост се стигна след явно синхронизирани дейности сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР