Близо една пета от световния износ на соя и една

...
Близо една пета от световния износ на соя и една
Коментари Харесай

Транспортните хъбове заплашват световната търговия със зърно

Близо една пета от международния експорт на соя и една шеста от международния експорт на царевица минава през Панамския канал всяка година.

Още по тематиката
Общите международни ресурси от царевица, пшеница, ориз и соя ще доближат 671.1 млн. тона

Вече 20 години се провалят опитите за поддръжка на локалните дребни производители и съобразени с околната среда практики

Производството на главните реколти се чака да бъде по-ниско, в сравнение с през миналия сезон

Търсенето на органични артикули трайно се усилва

Проблем при действието даже на един транспортен център може да докара до разтърсвания на предлагането и скок на цените.Нарастващото значение на транспортните хъбове при снабдяването с избрани аграрни артикули съставлява риск за ценовата непоклатимост на храните.

14 са сериозните точки

Според отчет на Chatam House, прочут още като Кралски институт за интернационалните връзки, международната търговия със земеделска продукция е съществено подвластна от 14 транспортни хъба по целия свят, през които всяка година минават огромни количества хранителни артикули, оповестява Financial Times.

Възникването на проблем при действието даже на един от тези транспортни центрове може да докара до разтърсвания при предлагането на подобен вид артикули и надлежно до скок в цените им. От неправителствената организация предизвестяват, че следствията от един подобен сюжет биха се отразили и в браншове отвън хранителната промишленост.

От Chatam House обръщат съществено внимание на риска от висока ценова волатилност в сегмента със земеделска продукция, който се трансформира в действителност по време на рецесията в снабдяването с хранителни артикули през 2007-2008 година Според организацията в този момент тематиката за вероятните разтърсвания в хранителната промишленост вследствие на транспортни затруднения не притегля задоволително внимание в подтекста на обществения спор.

Модернизирането на хъбовете е постепенно и неефективно

Световният експорт на царевица, пшеница, ориз и соя - четирите съществени култури, от които зависи международната хранителна непоклатимост, е съсредоточен в ръцете на дребен брой страни като Бразилия, Съединени американски щати и страните в района на Черно море. Нарастващото търсене на земеделска продукция е повода международната търговия с такива артикули да е повишена със 127% в интервала сред 2000 и 2015 година, като наклонността продължава.

На фона на растежа в международната търговия, модернизирането на превозите хъбове, от които тя е толкоз подвластна, наподобява, че съвсем не се случва, а обособяването на нови такива е комплицирано и рядко. В резултат на това рискът от разтърсвания в предлагането на земеделска продукция нараства доста. " Пред сходен проблем е изправена и петролната промишленост, само че тя сполучливо го е трансформирала в обект на полемики. Не разбирам за какво това не се случва и в хранителната промишленост ", споделя Лаура Уелслей, съавтор на изследването.

Застрашените

Въпреки че 14-те транспортни хъба, измежду които са Панамският канал и турските протоци, включват разнообразни търговски пътища, неналичието на други възможности свръзки в международната транспортна мрежа усилва зависимостта на търговията от тях. Близо една пета от износа на соя и една шеста от този на царевица минава през Панамския канал всяка година. Аналогична е обстановката и с турските протоци.

Най-застрашени от рецесия в търговията със земеделска продукция съгласно отчета на Chatam House са страните в региона на Северна Африка и Близкия изток, които разчитат най-вече на импорт на хранителни артикули, с цел да задоволят потребностите си. Страните от района на Централна Африка, Китай и Япония също са съществено подвластни от импорт на аграрни артикули.

" През последните 15 години имаше непрекъснати и многократни спирания в тези сериозни точки. Фактът, че нито едно от тези събития не е довело до рецесия, не значи, че този риск може да бъде подценен ", споделя Уелслей.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР