Близо двадесет деца изпращат днес на училище украинските бежанци, настанени

...
Близо двадесет деца изпращат днес на училище украинските бежанци, настанени
Коментари Харесай

Украинчето Вера вече срича на български

Близо двадесет деца изпращат през днешния ден на учебно заведение украинските бежанци, настанени в някогашната Белодробна болница в Пловдив, наричана от тях " втория дом ". В големите сини очи на първокласничката Вера Жабицкая се долавя наслада, само че и леко терзание по какъв начин ще се оправи с образованието на български език. Детето с подготвеност споделя, че има всичко - моливи, флумастери, химикали и тетрадки за първи клас и незабавно се залавя да рисува на подарения скицник. От ръката ѝ на белия лист се появяват очертанията на къща и до нея - мама.



Вера е една от четирите деца на сестрите Альона Жабицкая и  Наташа Артюх от Запорожие, пристигнали в България напролет, откакто в родината им стартира война. С думите: „ Искаме единствено да  си имаме покрив над главата ”, те помагаха за ремонта на стаите в някогашната болница. А като станаха подготвени, се настаниха в две стаи, щастливи, че върху децата към този момент не тегне смъртна опасност. И са признателни за грижите на донори, общината и страната.



Наташа първа  си откри работа, а от на следващия ден в същия хотел стартира да си заработва прехраната и Альона. Двете сестри търсят квартира с по-изгоден наем, с цел да правят отстъпка стаите и на другите бездомни сънародници. В някогашната болница към този момент се ремонтира последният четвърти етаж.

Четирите деца  на сестрите - Вера и Иван Жабицкие и Максим и Соня Артюх, ще учат в СОУ „ Димитър Матевски ”. „ Удобно е, има градски превоз, а и пеш до учебното заведение се стига единствено за 10-15 минути ”, с усмивка споделя Альона. Повтаря няколко пъти, че е възхитена от българския народ и признателна за грижите на Общината, страната и донорите. А за сънародничката си Наталия Еллис, която благодарение на Общината сътвори и в този момент поддържа " втория дом ", споделя, че още приживе може да ѝ се издигне монумент за поддръжката, която оказва на бежанците.

„ Дойдохме с по една раница. С дарения ни облякоха, осигуриха всичко належащо за образователната година на децата ”, добавя Альона. Поръчани са и се чакат да дойдат училищен чанти - сини за момчета, червени за девойки. 

До последния ден, преди да бие първият звънец, децата на бежанците учиха български език в курсовете, проведени в някогашната болница.   

„ Всичко разбирам, мога да споделям по-лесните фрази. Но ще се науча ”, уверена е София Артюх. Момичето ще учи в осми клас, умее да плете и обича да рисува. Майката на първокласничката Вера мечтае да я запише в учебното заведение на танци или гимнастика. Иван, баткото на Вера, ще е във втори клас, макар че е на 10 години, с цел да му е по-лесно да овладее образователния материал на непознат език.

Максим Артюх, седмокласник, е сигурен, че ще си откри нови другари в учебното заведение и измежду тях бързо ще научи български. От четиримата единствено Максим има преносим компютър, който съумял да си постави в раницата преди потегляне на път. А на въпрос защо мечтаят, децата заедно дават отговор: „ Да се върнем по-скоро вкъщи ”.

За войната пред децата не се приказва. " Когато със сестра ми взехме решение да бягаме, им казахме, че отиваме на странствуване. Затова от тях няма да чуете недоволства, нито ще видите сълзи ", изяснява Альона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР