Близо два месеца голям част от хората у нас пренесоха

...
Близо два месеца голям част от хората у нас пренесоха
Коментари Харесай

Моят дом, моята крепост: Как да избегнем стреса от връщането в офиса след карантината

Близо два месеца огромен част от хората у нас придвижиха офисите си у дома. Научиха се по какъв начин да правят общоприетите си отговорности надалеч от бюрото в службата, а кухнята и холът се трансфораха в кабинети. Първоначално всички се радваха на позитивите – домашни облекла, нерегулирани почивки и освен.

Всеки знае на какъв брой крачки от работното му място е хладилникът, а междинните хранения станаха нещо всекидневно. Проучване демонстрира, че всеки европеец, работил от у дома през последните два месеца, е качил приблизително 2,5 кг.

Обездвижването и изолацията си споделиха думата. Масово хората се опасяват от деня, в който още веднъж би трябвало да се върнат в офиса. Често даже заразяването с COVID-19 не е главната причина за боязън и суматоха при мисълта „ назад на работа “.

Снимка: iStock

Срещата очи в очи със страха обаче е неизбежна. В цяла Европа се следи разхлабване на карантинните ограничения, а в България към този момент можем да вървим даже на кино или до библиотеката. Повечето компании обмислят общоприетият работен развой да се възвърне през идващите седмици.
Възможно ли е да работим пълноценно от домовете си Една по една компаниите стартират да работят отдалечено от у дома поради новите строги ограничения
Защо ни е боязън да се върнем в офиса?

Адаптацията лишава време. Вкъщи хората са забавили реакциите, а времето за взимане на решения е станало по-дълго от общоприетото. Да да бъдем на 100% пълноценни в работата си ще ни отнеме към 30-40 дни, прецизира клиничният психолог Александра Петрова. По думите ѝ това е времето, за което мозъкът съумява да построи нови когнитивни връзки.

Експертът показва, че неналичието на звук и връзка отвън фамилната среда са изиграли неприятна смешка на работещите от у дома, тъй като са се почувствали сигурни зад четирите стени на домовете си и в този момент нарушаването на този табиет ги стресира.

„ Самата концепция, че ще би трябвало да споделят с хора, даже да изключим вируса, да си в тъкмо несъмнено време на несъмнено място, ситуацията с бързите решения и дейности – това плаши. Първоначално ритъмът плаши хората, на второ място е заплахата от болест и на трето място – напрежението, което не схващат за какво изпитват “, изяснява психологът.
МТСП предлага работа от у дома като защитна мярка против ковид Препоръчва се общите събрания да бъдат отсрочени или извършени онлайн
Как да се приспособяваме по-бързо?

Има и още нещо, което в допълнение травмира хората – терзанието по какъв начин ще се оправят със отговорностите си. Експертите са безапелационни: бъдете търпеливи, няма по какъв начин да свършите цялата работа за един ден.

„ Лоши са първите дни, тъй като тогава е тревожното очакване. Отивайки в офиса – какво иска ми се случи, какво ще заваря, какво ще изискват от мен. Сякаш хората чакат внезапно нагнетяване на напрежение и не помнят, че всички останали към тях са в сходна обстановка “, споделя Петрова.

Снимка: iStock

За да стартира безпрепятствено работният развой, може да следвате следните препоръки:
Мислете на парче – ден за ден, а не за целия размер работа, който би трябвало да се извърши, а задача по задача;Припомнете си какви умения и познания имат;Предлагайте помощ на сътрудниците си, хората към вас са в същото състояние;Не забравяйте за дейното физическо придвижване, здравословната храна и слънчевата светлина
„ Не може човек, връщайки се на работа, още от първия ден или седмица да се почувства удобно. Има го страхът, има го напрежението. Но аз доста обичам да употребявам една метафора: „ Ако сме деца и си представим, че под леглото има страшилище – може цяла нощ да се опасяваме, само че в случай че проверим и забележим, че там няма страшилище, можем да спим умерено “, поучава Петрова.

Снимка: iStock

Психологът предлага на хората, които са под по-голям стрес да не използват кофеинови питиета. Приемът на магнезий и витамин B комплекс ще оказват помощ на всеки да усеща в по-малка степен напрежението.

И не на последно място – специалистите предлагат на управителните звена във всяка компания да изготвят прецизни правила за работа, носене на защитни средства и стерилизация. Иначе рискуват чиновниците им да изгубят скъпо време в разногласия.
Човешкият мозък се препрограмира, в случай че бъде отстранена едната му половина Учените настояват, че даже мозъчни процеси като диалект, който изисква и двете полукълба, остават изцяло незасегнати от неналичието
Упражнения за мозъка

Както тялото, по този начин и мозъкът се нуждае от извършения, има специфични техники, които развиват когнитивните умения на хората и понижават времето за реакция.

„ Това зависи от чувството за времето: когато сме си вкъщи времето тече по-бавно, имаме повече благоприятни условия, а, на процедура, когато сме дейни, човек би трябвало да взема решение по-бързо. Навиците се връщат бързо, само че човек би трябвало да стартира да тренира бдителността си и концентрацията “, показва Александра Петрова.

За да ревизирате дали сте „ качили мазнинки “ по мозъка се замислете – чувствате ли се неуверени, когато излизате на открито. Ако отговорът е „ Да “, психолозите предлагат две извършения – за пешеходци и за водачи.

При първите се предлага, като вървят по улицата да си набелязват неща, за които да наблюдават. Например, цифра в регистрационен номер, избрана геометрична форма или цвят.

А за водачите на коли – изберете си нови и непознати направления от работа да у дома. Така ще излезете от зоната си на комфорт и ще подобрите когнитивните си умения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР