Близо до Олимпийската планина (в Мала Азия, границата между Фригия

...
Близо до Олимпийската планина (в Мала Азия, границата между Фригия
Коментари Харесай

Почитаме свети преподобни Тимотей

Близо до Олимпийската планина (в Мала Азия, границата сред Фригия и Витиния, бел.ред.) се намирало едно пустинно място, наречено Символи. Там имало манастир. Архимандрит на този манастир бил преподобният Теоктист, благодетелен мъж, от който се поучавал на отшелнически живот преподобният изповедник Платон.

Сред учениците на блажения Теоктист бил и преподобният Тимотей. От младини той се посветил на отшелнически подвизи, подвизавал се в пост, самоограничение и посвещавал цели нощи на молитвата. Като умъртвил дефинитивно в себе си плътта, той бил непознат на пристрастеностите и се отличавал с духовно съвършенство. До самата си кончина той пазил душевно и телесно девство, тъй като бил дал завет от най-ранна възраст в никакъв случай да не поглежда женско лице. Поради това се сподобил да стане храм на Светия Дух и възприел подарък на излекуване и власт над бесовете. По неговите молебствия ставали доста чудеса: изцеления на всевъзможни недъзи и изпъждане на нечисти духове от хората.

Много години скитал по планини и пустини, живеел самичък в Господа и в непрестанна молитва проливал значителни сълзи, като оросявал с тях душата си като с роса. В подобен живот той достигнал дълбока напреднала възраст и минал при Господа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР