Близо 80% от плодните пъпки на прасковите и кайсиите в

...
Близо 80% от плодните пъпки на прасковите и кайсиите в
Коментари Харесай

80% от прасковите и кайсиите в Сливенско измръзнаха

Близо 80% от плодните пъпки на прасковите и кайсиите в сливенско са измръзнали. Внезапното захлаждане в края на февруари е довело до съвсем цялостното заличаване на предстоящата продукция. Производителите се надяват на помощ от страната за обезщетяване на загубите.

Най-големи са вредите по дръвчетата, засяти по поречието на Тунджа. Там температурите са паднали под минус 10 градуса и са измръзнали всички плодни пъпки.
Васил Василев, производител на праскови: Пораженията са несъмнено 95%, 100%... Вие ги виждате тук, няма нищо живо.
Производителите на праскови са обезпокоени за оцеляването си, тъй като това е главният им занаят.
производител на праскови: Навремето съм бил в чужбина и колкото пари съм изкарал, доста пари, всичко е вложено в земеделие и в
момента 200-250 дка градини, всичко е измръзнало.
Внезапното захлаждане по това време провокира заледяване на сокодвижението, а по-късно и изсъхване на дръвчетата. Подобна обстановка
овощарите от Сливенско помнят през 1986 година, когато се е наложило хиляди декари праскови да бъдат изкоренени.
Йордан Стойков, производител на праскови: Никакви застраховки няма. А и по това време на годината застрахователните компании не подписват застраховки, те потеглят чак от към май месец, когато минат студовете.
Експерти към този момент правят оценка вредите, а Министерството на земеделието и храните ще дефинира размера на компенсацията за овощарите. Такова, обаче ще получат единствено производители с напълно унищожена годишна продукция.
Коста Петров, предс. на Сдружение " Българска праскова ": Цената нямам доверие да скочи фрапантно. Имаме прилежащи страни с задоволително количество праскови с които естествено пазара ще бъде удовлетворен с праскови външна продукция. Може би ще бъде малко по-висока цената, само че праскови ще има.
В Сливенска област се отглеждат близо 16 000 декара праскови, което е 70 % от всички прасковени насаждения в Югоизточна България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР