Близо 80 000 прасета на територията на свинекомплексите в Русенска

...
Близо 80 000 прасета на територията на свинекомплексите в Русенска
Коментари Харесай

80 000 прасета в Русенско вече са евтаназирани

Близо 80 000 свине на територията на свинекомплексите в Русенска област към този момент са евтаназирани, стана ясно по време на съвещание на епизоотичната комисия в Русе.

Във фермата в село Голямо Враново са унищожени над 6 000 животни. Очакванията на специалистите са през септември епидемията да стартира да затихва.

Собствениците към този момент дезинфекцират закрити и открити площи в индустриалните ферми, в които беше проникнала африканската чума. Най-сериозният проблем обаче, е че не всички ветеринарни експерти могат да работят на терен.

„ Създава компликация, че сме 10 лекари в 8 огнища. Ние постоянно би трябвало да държим един човек, който не е влизал в огнище, защото инкубационния интервал на чумата е 21 дни. Този доктор, който е бил в огнище, не може да отиде в чиста плантация “, сподели пред Българска национална телевизия доктор Николай Ненов, специалист в Регионална дирекция по сигурност на храните – Русе.

Заради заплахата, двама от ветеринарните експерти заобикалят да вършат инспекции във към този момент дезинфекцирани комплекси.

„ Това са обекти с територия над 300 декара огромните, към този момент станаха и повече огнищата, там има действия преди да се извърши тази заключителна стерилизация, би трябвало всичко да се почисти и да се измие “, уточни доктор Георги Дяков, шеф на Регионалната дирекция по сигурност на храните.

Собствениците на свинекомплексите ще могат най-рано през зимата или напролет да възстановят активността си, при засилени ограничения за биосигурност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР