Близо 700 пенсионери имат запор върху пенсията си Новите правила

...
Близо 700 пенсионери имат запор върху пенсията си Новите правила
Коментари Харесай

Близо 700 пенсионери имат запор върху пенсията си

Близо 700 пенсионери имат запор върху пенсията си Новите правила за запориране на приходите на длъжниците, които са в действие от началото на ноември, ще понижат размера на удръжките за пенсионерите с по-високи приходи, които имат натрапен запор върху пенсията и добавките към нея. Причината е обвързването на удръжката с прихода на пенсионера и минималната работна заплата.
 
До края на годината по-ниските удръжки ще бъдат годни за пенсионерите с месечен приход сред 600 и 920 лв., а от 1 януари по-малка сума ще се взима и от хората с приход до 1020 лв., демонстрира инспекция на Дарик. По данни на Национален осигурителен институт близо 700 пенсионери имат запор върху пенсията си, поради неплатено обвързване. Техните пенсии за ноември ще бъдат изплатени с пощенски запис, откакто им бъде удържан новият размер на удръжката.
 
Досегашните правила за запориране на приход и удръжка от него, поставяха граници на прихода в безспорни цифри, минимална сума, която не може да се запорира - в размер на минималната работна заплата, и удръжка от оставащата сума, в размер, подчинен от фамилното състояние на длъжника.
 
Новите правила трансформират безспорните цифри в размер на минималната заплата. Така да вземем за пример, в случай че един пенсионер, който не се грижи за деца, получава пенсия от 650 лв., и има запор, сумата, от която би трябвало да се направи удръжка след изваждането на минималната заплата, е 190 лв..
 
По старите правила обаче приходът попада в границите, които изискват удържаната сума да е една втора от 190 лв., а по новите правила приходът минава в границите, изискващи удръжката да е една трета от тази сума - в първия случай индивидът ще дължи 95 лв. месечно, а във втория - 63 лв..
 
В тази по-изгодна обстановка до края на годината ще попаднат възрастните хора с натрапен запор и приход над 600 лв., само че не повече от 920 лв., какъвто е двукратният размер на минималната работна заплата.
 
Ако приходът е над този повторен размер, само че не повече от четирикратния размер, удръжката става една втора от сумата, подлежаща на запор.
 
При размер на прихода над четири минимални заплати - сега над 1840 лв., а от Нова година - над 2040 лв., удръжката ще бъде цялата сума над двукратния размер на минималната заплата.           
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР