Близо 6 млн. лв. ще струва определянето на обхвата на

...
Близо 6 млн. лв. ще струва определянето на обхвата на
Коментари Харесай

Близо 6 млн. лв. ще струва определянето на платените пътища


Близо 6 млн. лева ще коства определянето на обсега на платените пътища и цената, която ще се заплаща за минаване по тях. Това излиза наяве от съглашението сред Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и Международната банка за възобновяване и развиване, която е част от Световната банка, за оказване на консултантски услуги при въвеждането на Национална система за електронно събиране на пътните такси. То беше утвърдено от парламентарната комисия по районна политика и следва да бъде утвърдено от Народното събрание.

Договорът с банката е за две години за сумата от 5.9 млн. лева Експертите на банката би трябвало да оказват помощ за качественото внедряване на електронната система за платено прекосяване по пътищата, последващото ѝ тестване, определянето на цените и платените пътища. Те би трябвало да окажат и техническа и информационна поддръжка на пътната организация по време на разяснителната акция, както и с връзката с Европейската комисия, е посочено в съглашението.

Това е второ съглашение със Световната банка за въвеждането на платеното прекосяване по пътищата или така наречен тол система. Банката към този момент прави подобен разбор и предложи три разновидността за тежкотоварните коли над 3.5 тона – от 12, 20 или 26 стотинки за километър според от обсега на пътищата, който стигаше до 80% от републиканската пътна мрежа.

Управляващите пък се ангажираха, че цената на електронната винетка за леките коли ще се резервира на сегашните равнища, след шоковото им повишаване през 2016 година

Така плановете за годишните доходи на Световната банка според от предпочетения от страната вид за цена и обсег на пътищата варираха сред 661 млн. и 1.5 милиарда лв.. Не излиза наяве за какво тази активност в този момент би трябвало още веднъж да се повтори от специалистите на Световната банка.

За това пък е ясно, че тол таксите няма да влязат в действие от 1 януари, както обещаваше министърът на районното развиване Николай Нанков.

От 1 януари би трябвало да проработи системата за т.нар електронни винетки за леките коли, а контролът за потреблението им по пътищата ще е автоматизиран. В средата на 2019 година би трябвало да работи и тол системата за тежкотоварния трафик, сподели новият ръководител на Управителния съвет на пътната организация Светослав Глосов пред бТВ. По думите му построяването на тол системата върви по график.

Националната система за събиране на пътните такси се създава от австрийската " Капш " против близо 180 млн. лева с Данък добавена стойност. Те имат задължението да внедрят системата в период от 19 месеца от подписването на контракта с пътната организация през януари 2018 година Това значи, че най-късно през август идната година системата би трябвало да проработи.

Дали ще се случи, следва да забележим, поради съпротивата от страна на притежателите на тирове против въвеждането на платеното прекосяване поради неналичието на информация за обсега на пътищата и цената за изминат километър.

Идеята на държавното управление беше 80% от постъпленията да идват точно от най-големите замърсители, а останалите от леките коли. Сега е противоположното. Не е ясно дали това заричане ще бъде спазено.

Глосов не сподели дали се възнамерява повишаване на електронната винетка за леките коли, само че и не беше питан от бТВ. Експертите на Световната банка имат обвързване да показват отчета с цените и обсега на пътищата до края на годината, според съглашението.

Електронната винетка няма да се лепи на никое място на автомобила, а при заплащането ѝ ще се вкарва в контролната система. При прекосяване на автомобила през инсталираните на пътищата рамки ще се засича дали има платена е-винетка или не, изясни Глосов.

Междувременно пътната организация ще даде на " Капш " и данните на всички коли с хартиени винетки, с цел да се разпознават и те по време на валидността на стикера, сподели Глосов. Той призна, че е допустимо в този развой да зародят и неточности.

Гаранционният период за поддържането на системата от " Капш " е 2 години. За толкоз време се чака тя да се изплати.

Освен че няма изясненост за обсега на пътищата и цената, към момента не е ясно и кой ще оперира системата. Неофициално се твърди, че това ще е държавен орган, само че няма изясненост на коя държавна конструкция ще бъде зависещ.

Успоредно с въвеждането на платеното прекосяване по пътищата ще се наложи и приемането на настоящо законодателство за него. С тази задача е натоварено адвокатско сдружение " Добрев и Люцканов ", които против 94 хиляди лева изготвят плановете за изменение и допълнение на нормативни актове по отношение на въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси.

Отделно от тях адвокатско сдружение " Бузева и сътрудници " вършат разбор на различните благоприятни условия за реализирането на електронната система за 64 хиляди лева

И двете адвокатски адвокатски фирми са определени с директно договаряне.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР