Близо 6,4 милиона души от 183 общини в България са

...
Близо 6,4 милиона души от 183 общини в България са
Коментари Харесай

Над 6 млн. българи са обхванати от системите за разделно събиране на отпадъци

Близо 6,4 милиона души от 183 общини в България са обхванати от разделното събиране на боклуци . Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов зелен стопански конгрес. Димов означи, че се повишава делът на преработване на биоотпадъци у нас, написа БГНЕС.
Над междинното равнище за Европейски Съюз са и индикаторите за преработването на боклуци от опаковки, излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение, излезли от приложимост моторни транспортни средства и негодните за приложимост акумулатори и батерии. За 2016 година в България са рециклирани 917 хиляди тона битови боклуци, като през последните две години този размер нараства до 32% . По експертни оценки в България се рециклират близо 40% от формираните битови боклуци от пластмаса, което е с близо 10% над междинното равнище за Европейски Съюз, регистрираха още от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
„ Трябва да изградим обучение, което да учи децата от най-ранна възраст на „ зелена стопанска система “, прикани министър Димов. Според него е належащо да се обърне внимание на културата и образованието, тъй като до момента в който не се промени нашето мислене, доста мъчно ще може да създадем стабилно развиване на кръговата стопанска система.
Човечеството живее в съвършената кръгова стопанска система, каквато е природата и в която няма нищо непотребно и ненужно, сподели министър Димов. Според него нашето мислене също би трябвало да се промени от линейно към кръгово, като се работи за това по какъв начин отпадъкът да стане стока, която да бъде употребена още веднъж. Важно е също да се мисли по какъв начин преди кръгът да бъде затворен, да бъде занимателен. Ако успеем да използван в цялост цикъла от петте йерархични равнища – попречване, повторна приложимост, преработване, инсинериране и най-после депониране, това значи, че сме съумели да използваме наличните запаси по по-интелигентен и резистентен за околната среда и стопанската система метод, уточни още Димов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР