Шест български града ще бъдат домакини на шестото издание на

...
Шест български града ще бъдат домакини на шестото издание на
Коментари Харесай

„Стара хартия за нова книга“ – за шести път у нас

Шест български града ще бъдат домакини на шестото издание на националната екоинициатива „ Стара хартия за нова книга “. През 2018 година Общините Бургас, Хасково, София, Русе, Плевен и Пловдив ще посрещнат акцията, която дава опция на децата да научат повече за преработването, да схванат по какъв начин да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което докара възрастен компаньон с най-малко 5 кг остаряла хартия за преработване, ще получи нова детска книга по желание, както и дарове от сътрудниците на празника. Организаторите от „ ЕКОПАК България “ АД и Книжен център „ Гринуич “ припомнят, че колкото повече остаряла хартия съберат децата, толкоз повече дървета ще спасят от изсичане.
Тазгодишното издание на „ Стара хартия за нова книга “ започва в Бургас на 8 септември от 10,00 до 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона.
В Хасково събитието ще се състои на 9 септември от 10,00 до 14,00 ч. на сцената на пл. „ Свобода “.
В София „ Стара хартия за нова книга “ както постоянно ще се организира под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и още веднъж ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година Инициативата ще се състои на 16 септември от 10,00 до 19,00 ч. на бул. „ Витоша “ 37 пред Книжен център „ Гринуич “.
Децата от Русе , които бяха първенците в миналогодишното издание на „ Стара хартия за нова книга “, за четвърта поредна година имат опция да вземат участие в събитието на 23 септември сред 10,00 и 14,00 часа на пл. „ Свобода “, пред Съдебната палата.
За първи път през 2018 година и Плевен се включва в акцията. Там всички дребни екоактивисти могат да предадат остарялата си хартия за преработване и да получат нова брошура на 24 септември от 10,00 до 14,00 часа на пл. „ Възраждане “, пред Община Плевен.
Финалът на самодейността ще бъде подложен в Пловдив на 29 септември от 10,00 до 14,00 ч. на пл. „ Стефан Стамболов “, пред Община Пловдив.
Събитията във всички градове се организират със съдействието на общините и районните библиотеки.
Както всяка година, акцията има литературна тема, въодушевена от известна детска книга. В актуалното издание малчуганите ще имат опция да влязат в „ дрешника “ на приказния свят на Нарния, където ги чакат нови провокации и награди. Книгите от поредицата „ Хрониките на Нарния “ на Клайв С. Луис са обезпечени от издателство „ Труд “, главен сътрудник на самодейността. А с цел да остане денят паметен, в София всички деца, които са предали остарялата си хартия, ще имат опция да си създадат фотография за спомен във фото будка в жанр „ Светът на Нарния “.
Под надпис „ Почисти и прочети “ празникът ще протече с доста музика и танци. За настроението на всички присъстващи ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови сформира. Програмата ще включва още спектакъла „ Цирк “ – музикално куклено шоу с марионетки за деца и възрастни от „ Театъра на приказките – София “.
За да има за всички задоволително книги, всеки, който извърши изискването да донесе 5 кг остаряла хартия за преработване, ще може да получи единствено една книга, само че не повече. Децата, донесли спомагателни 5 кг хартия, ще получат втора брошура на екотематика – новото особено издание на „ ЕКОПАК България АД “ „ Грийн тийн “. Така в границите на празничния ден децата могат да получат оптимален брой две книги. Средствата от събраната остаряла хартия в петте града ще бъдат употребявани за ново издание на книгата на „ ЕКОПАК България “ АД.
Началото на идеята „ Стара хартия за нова книга “ бе сложено на 15 септември 2013 година Организаторите Книжен център „ Гринуич “ и „ ЕКОПАК България “ АД и сътрудниците на „ Стара хартия за нова книга “ се сплотиха към концепцията, че е значимо всяко дете още от ранна възраст да се научи да поставя грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има особено отношение към книгата и четенето. За петте години в самодейността са се присъединили близо 26 250 деца. Малчуганите дружно със своите родители са предали за преработване 133 тона хартия и са получили 29 600 книжки. Така всички дружно сме избавили от изсичане 1730 дървета. От 2015 година самодейността се трансформира в национална и до този миг е минала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково и Русе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР