Близо 45% от хората не работят това, което са завършили.

...
Близо 45% от хората не работят това, което са завършили.
Коментари Харесай

Всеки втори учи едно, но работи друго

Близо 45% от хората не работят това, което са приключили. Това демонстрира изследване на специалисти по човешки запаси.
Прочетете още
" Най-често решението каква компетентност да запишем е повлияно от нашето семейство. Много постоянно нашите родственици ни дават неверни препоръки. Психологията е една от най-желаните специалности в СУ, а психолози няма и реализацията не е огромна. 44% означиха, че не работят по специалността си, 41% работят по специалността. Много хора са неориентирани, когато приключват гимназия. Записват нещо в университета, с цел да завършат висше обучение ", изясняват експертите.

Четирите години в университета не са тотална загуба, само че не е добре, тъй като страната получава фрагменти, които не се осъществят по специалността си, считат специалисти.

Хората непрекъснато се преквалифицират и това е нужно, защото времената се трансформират. За да остане човек съответен, би трябвало да се надгражда като познания и умения. На хора от всевъзможни специалности им се постанова да трансформират своя профил.

Проучването демонстрира още, че не се отделя задоволително внимание на кариерното развиване в гимназиален стадий. А често знанията, които сме придобили в университета, не са изключително съответни за пазара на труда и по тази причина бизнесът самичък си образова фрагментите.

„ Не откриваме топлата вода с дуалната форма на образование, казусът е, че доста от професионалните учебни заведения са закрити или не са толкоз влиятелни. Проблемът с фрагментите е голям, в безусловно всички сфери в България няма хора. Хем няма хора, хем заплатите са ниски, хем над 1 млн. наши сънародници работят в чужбина. Трябва да се привлекат назад българите, които са избягали на Запад. Всички сме се концентрирали в 3-4 града в България. В дълбоката провинция човек съвсем няма какво да работи “, се споделя в разбора на изследването.

" Нямаме IT експерти, нямаме доктори, нямаме медицински сестри, нямаме хора, които да работят в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Дори в преработвателните предприятия няма кой да работи ", считат специалисти. Според тях в случай че в фамилията нямаш подобаващи образци, може въобще да не се сетиш, че " това можеш да го работиш ". Често хората биват насочвани в неверна посока. Безработицата измежду висшистите в България е 2%, само че над 50% от висшистите работят работа, за която не се изисква висше обучение, сочат данните от проучването.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР