Близо 45 милиона лева ще бъдат възстановени на Държавната консолидационна

...
Близо 45 милиона лева ще бъдат възстановени на Държавната консолидационна
Коментари Харесай

Министър Богданов: 45 млн. лв. ще бъдат възстановени на ДКК

Близо 45 милиона лв. ще бъдат възобновени на Държавната консолидационна компания за неосъществения държавен комплекс. В процедура сме на възобновяване на тази сума към страната от изпълнителя, на който без финансова аргументация са били платени над 70 млн. лв. без Данък добавена стойност за плана през 2020 година Това съобщи пред депутатите в икономическа комисия в Народното събрание министърът на стопанската система и промишлеността. 

„ Очакваме сдружението, на което е било предоставено осъществяването на плана, към 4 декември да възвърне на ДКК една основна част от средствата – а точно близо 45 млн. лева без Данък добавена стойност ". По неговите думи планът е предоставен за осъществяване без социална поръчка и без финансова аргументация, като предплатено са платени към 70 млн. лева без Данък добавена стойност, предава пресцентъра на Министерството на стопанската система и промишлеността.

Богданов разгласи, че се чака правосъден спор за остатъка от сумата, само че страната има всички причини за възобновяване на огромна част от платежните средства, оповестиха от пресцентъра на министерството на стопанската система и промишлеността.

Министър Богданов бе безапелационен, че с връщането на тази сума, Държавната консолидационна компания ще има опция да погаси част от задължението, което има към Българската банка за развиване, с цел да не заплаща страната и данъкоплатците и лихви за този план. Припомняме, че за платените предплатено средства за нов държавен комплекс компанията употребява заем и заплаща милиони за лихви на година.

Богданов изясни, че 50% от дадените средства са за абстрактен план и по тази причина тяхното възобновяване ще отнеме време. " Първите 45 млн. лева ще бъдат изплатени още декември месец, а останалата част ги чакаме в незабавен порядък. Надяваме се да реализираме консенсус със сдружението, на което е предоставен планът ", акцентира министърът.

На въпрос по отношение на проблеми в Комисията за отбрана на потребителите министър Богданов посочи, че след инспекция на Инспектората в Министерството са открити голям брой нарушавания и са сезирани способените органи. „ Направени са одити при нас в министерството, установени са груби нарушавания в работата на Комисията. Имаме голям брой недоволства за нерегламентирана интервенция и целенасочена акция против търговци от страна на КЗП, в това число репортажи и следствия, които излязоха в общественото пространство ", акцентира той.

По думите му той към този момент е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за отбрана на потребителите. „ Имаме поддръжката на Премиера, чакаме координиране и с Вицепремиера и се надяваме тези проблеми в КЗП да приключат още в границите на идната седмица ", уточни Богданов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР