Близо 405 хил. българи, са поискали да си сменят фонда

...
Близо 405 хил. българи, са поискали да си сменят фонда
Коментари Харесай

Отрязаха добра врътка с пенсията на хиляди пенсионери

Близо 405 хиляди българи, са поискали да си сменят фонда и да си трансферират парите, които се събират в него за втора пенсия. Толкова са подадените заявление за прекачване на парите от един частен фонд в различен през предходната година, демонстрират данните на Комисията за финансов контрол.

Близо 73 000 обезпечени обаче са получили отвод да си сменят фонда, като това са над 18 на 100 от всички подадени заявки.

Така близо 319 хиляди българи са си трансферирали парите за втора пенсия от един фонд в различен през предходната година. Сумата на преместените средства е за над 1,374 милиарда лв..

Общо 343 330 души, които се обезпечават в трите типа фондове за в допълнение пенсионно обезпечаване, са се възползвали се от правото си за смяна на участие и прекачване на средства от самостоятелните партиди през 2023 година. Общият размер на трансферираните средства от началото на годината е 1 488 775 012 лева

Само през последното тримесечие на 2023 година в пенсионноосигурителните сдружения са подадени общо  99 976 заявления за смяна на присъединяване и прекачване на средствата от един пенсионен фонд в различен. Най-много – 92 377 са поискали да си сменят фонда, в който се събират парите им за втора пенсия. От тях обаче 16 409 са получили отвод или това са близо 18 на 100 от всички, които са подали заявки, демонстрират данните на Комисията за финансов контрол.

От фонда припомнят, че човек, може да получи отвод за разглеждане на заявление, когато то не е попълнено в сходство с условията, избрани в разпоредба на Комисията за финансов контрол. При разглеждане на заявката, лицето може да получи и отвод за смяна на присъединяване и прекачване на средства, когато не са изпълнени изискванията за смяна на присъединяване и прекачване на средства, регламентирани в Кодекса за обществено обезпечаване.

Общо 77 712 обезпечени лица от подалите заявки през четвъртото тримесечие на 2023 година са трансформирали присъединяване си във фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване. Общата сума на трансферираните средства в различен пенсионен фонд от съответния тип е 353 711 269 лева, написа pariteni.bg.

Общо активите на универсалните пенсионни фондове са 18,240 милиарда лв., на професионалните пенсионни фондове – 1,461 милиарда лв., а на доброволните – 1,353 милиарда лв..

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР