Близо 400 военни дариха кръв, помагайки на екипите на Военномедицинска

...
Близо 400 военни дариха кръв, помагайки на екипите на Военномедицинска
Коментари Харесай

Близо 400 военни дариха кръв

Близо 400 военни подариха кръв, помагайки на екипите на Военномедицинска академия (ВМА) в борбата за човешкия живот . Между 6 и 7 000 са годишно кръводарителите във ВМА. Половината от тях са от редовете на Българската войска. От началото на годината 2700 униформени са дарили кръв.

Проф. Румен Попов акцентира, че акциите не са прекратявани, макар пандемията от COVID-19 . Напротив, с изключение на във военните структури, интензивно е траяла работата и с всички цивилни жители - при спазването на фанатични ограничения за сигурност, строга дисциплинираност и доста прецизна оценка положението на донорите, тъй че да не се допусне заразяване на личния състав.
 80% от болните с COVID-19 не били лекувани вярно с кръвна плазма
80% от болните с COVID-19 не били лекувани вярно с кръвна плазма

Такова мнение изрази хематологът доктор Чавдар Ботев

Националната трансфузионна система е част от националната сигурност. И в този смисъл нашият Кръвен център е част от тази верига. Структурата на ВМА разрешава екипите да се отзоват при положение на потребност, освен на територията на София, само че в цялата страна, акцентира проф. Попов.

Той благодари на всички донори, които безплатно оказват помощ за спасяването на човешки животи ! В това число и на преболедувалите COVID-19, които по-късно подаряват реконвалесцентна плазма и оказват помощ на други да преборят болестта.

Извън акциите " Бъди един от нас! Дари кръв - избави живот! ", всеки искащ може да подари вяра на болен в неволя в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8.00 до 16.00 часа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР