Близо 4 млн. туристи са посетили Кападокия – един от

...
Близо 4 млн. туристи са посетили Кападокия – един от
Коментари Харесай

Кападокия посрещна близо 4 млн. туристи

Близо 4 млн. туристи са посетили Кападокия – един от най-известните райони на Турция, за 11-те месеца на годината, написа Daily Sabah през днешния ден.

Музеите и археологическите обекти на Кападокия са били посетени от 3,97 милиона задгранични и локални туристи от януари до ноември, по данни на Дирекцията за просвета и туризъм на Невшехир, столицата на турската провинция. Това значи, че визитите в долините Зелве и Гьореме надвишават равнищата от 2019-а, считана за „ златната година “ за промишлеността, когато в региона идват 3,66 милиона локални и задгранични туристи. Те са с 83% повече от същия интервал на предходната година, когато са 2,16 милиона. През 2020 година Кападокия е посреща едвам 962 124 души, сочат данните на Дирекцията.



Източник: PROFIT

Разположен на централното анадолско плато измежду вулканичен пейзаж, изваян от ерозия, образувала поредност от планински хребети, долини и върхове, известни като „ приказни комини “ или худу, Национален парк Гьореме и скалните места на Кападокия покриват района сред градовете Невшехир, Ургюп и Аванос, местата Караин, Карлък, Йешилоз, Соганлъ и подземните градове Каймаклъ и Деринкую. Районът е стеснен на юг и изток от вериги от изчезнали вулкани с Erciyes Dağ (3916 м) в единия край и Hasan Dağ (3253 м) в другия.

Плътността на неговите скални кафези, църкви, троглодитни села и подземни градове в границите на скалните формирания го вършат един от най-забележителните и най-големи пещерни комплекси в света. Затова през 1985 година UNESCO включва обекта в Списъка на международното и културно завещание. Тази седмица той получи ново самопризнание и бе включен в Списъка на стоте най-хубави географски обекта на Организация на обединените нации.



Източник: PROFIT

Смята се, че първите признаци на монашеска активност в Кападокия датират от 4 век, когато дребни общности от отшелници, настоящи съгласно ученията на Василий Велики, свещеник на Кайсери, стартират да населяват скалните килии. В по-късни интервали, с цел да устоят на арабските нашествия, те се заселват в подземни градове, като Каймакли или Деринкую, които служели като места за леговище.



Източник: PROFIT

Кападокийското монашество към този момент е било добре открито през иконоборческия интервал (725-842 г.), както е илюстрирано от украсата на доста светилища в Зелве и Гьореме.

Музеят навън Гьореме, където спокойно са съжителствали християнски и мюсюлмански отшелнически общности, е най-популярният обект в района. От януари до началото на декември той е посетен 1 милион души.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР