Близо 35% от територията на България попада в Натура. Българското

...
Близо 35% от територията на България попада в Натура. Българското
Коментари Харесай

Правителството трябва да реши как ще компенсира собствениците на защитените зони

Близо 35% от територията на България попада в Натура. Българското държавно управление би трябвало да реши по какъв начин ще компенсира частните притежатели на тези земи.

Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на изключителна конференция по заповедта за Защитена зона „ Комплекс Калиакра ”, съобщи БГНЕС.

Европейската комисия може да ни санкции милиони, в случай че не се спре градежът на Калиакра. Санкцията е еднократна в размер на няколко милиона евро, както и 20 хиляди евро дневно, акцентира Димов. Той означи, че е постигнал допустимо най-благоприятните за страната ни договорености. Димов даде образец с други европейски страни и посочи, че Испания и Гърция не са съумели да реализират такива договорености.

БГНЕС напомня, че правосъдното дело на Европейска комисия против България завършва със възбрана за ново строителство на Калиакра.

Още на 21 юли стана ясно, че вследствие на договарянията с Европейска комисия се стигна до решение да не бъдат премахвани построените досега вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в предпазената зона. Същевременно се изисква налагането на възбрана за издаването на нови позволения за всякакво строителство на територията.

Първоначално Европейска комисия изиска България да бъде наказана за утвърждението на голям брой планове (около 600) в зоната. Става въпрос за 2900 ветрогенератора и планове за къщи, вилни селища, инфраструктура, планове за разораване на степен хабитат и други

В резултат на извършената правосъдна отбрана обсегът на плановете беше понижен. С решение на Съда на Европейски Съюз от 14 януари 2016 година, България беше наказана за нарушаване на европейското законодателство за девет плана за ветрогенератори и един за голф игрище. От тези девет плана, три не са осъществени и са изгубили годност на актовете за одобряването им. Съдебното решение се отнася до действително съществуващи шест плана за вятърни генератори и един план за голф игрище.

В резултат на постигнатите в този момент договорености тези 7 плана ще продължат да съществуват и няма да се наложи унищожаване на ветрогенераторите и изцяло възобновяване на терена на голф игрището. За задачата до края на септември т. година България би трябвало да извърши няколко условия. Страната ни би трябвало да подсигурява, че към този момент съществуващата част от системата за ранно предизвестие за прелитащи птици е в деяние и да предложи график за нейното доизграждане, тъй че да обхване всички оператори на генератори. До цялостното създаване на системата би трябвало да бъдат планувани краткотрайни ограничения за тези, които към момента не са обхванати от нея. Това значи прекъсване на работата на вятърните турбини по време на миграционните интервали на птиците.

Освен това министърът на околната среда и водите би трябвало да издаде заповед за оповестяване на зона „ Комплекс Калиакра “, в която да има забрани за осъществяване на строителство, за запазване на степния хабитат. Трябва да бъдат променени заповедите за отбрана на птиците в зони „ Калиакра “, „ Белите скали “ и „ Било “, които да включат ограниченията, свързани със системата за ранно предизвестие, и такива за запазване на типовете и местообитанията. Важно изискване е и завършването и приемането на интегриран проект за ръководство на региона на Калиакра. Той следва да включва ограничения, според Плана за деяние за отбрана на червеногушата гъска.

Заповедите следва да бъдат издадени в най-скоро време. Те са по реда на Закона за биологичното многообразие и с тях ще се забранят и лимитират дейностите в предпазени зони „ Калиакра ” и „ Белите скали “ за запазване на дивите птици. Министърът на околната среда и водите ще може краткотрайно да стопира работата на единични вятърни турбини, групи от ветрогенератори или цели ветроенергийни паркове, при съществуване на данни за натоварен миграционен поток на птици, които в композиция със характерни климатични условия, основават заплаха от конфликт с витлата.

Предстои да бъде оповестена предпазена зона „ Комплекс Калиакра ”, която се намира в землищата на с. Тюленово, община Шабла, с. Камен бряг, с. Свети Никола, с. Българево, Каварна, с. Божурец, с. Топола, община Каварна и Балчик, община Балчик, с обща повърхност 483 362, 770 дка, от които 437, 272 кв. км морски пространства. Предмет на запазване ще бъдат естествени местообитания, типовете растения и животни. В границите на предпазената зона се не разрешава потреблението на дънни тралиращи и драгиращи средства, създаване на изкуствени подводни рифове и острови. Няма да може да се реализира търсене и изследване на потребни изкопаеми (строителни и скално-облицовъчни материали), откриване на нови и разширение на концесионните площи за рандеман на потребни изкопаеми като се изключи тези, за които към датата на обявяване на заповедта в „ Държавен вестник ” има стартирана процедура за даване на позволения за концесия по Закона за подземните благосъстояния, по Закона за концесиите или е почнала процедура за съгласуването им по реда на Закона за запазване на околната среда и/или Закона за биологичното многообразие.

Забранява се увреждане и заличаване на естествената растителност в крайбрежната плажна линия и в дюни отвън дейната плажна повърхност, с изключение на в случаите на разчистване от инвазивни и неместни типове. Няма да могат да се отводняват езера, блата и други естествени водни обекти, да се поправят и заграждат с насипи. Категорично се не разрешава издаването на нови позволения за градеж и всякакво строителство на територията. Ограничението няма да се ползва за обекти с настоящо позволение за градеж към датата на обявяване на заповедта, за ремонт и реорганизация на съществуващи обекти, за създаване, ремонт или реорганизация на уреди (елементи) на техническата инфраструктура.

По отношение на земеделието, в предпазена зона „ Комплекс Калиакра “ не се позволява използването на минерални торове в ливади, пасища, мери, изоставени орни земи и горски територии, както и на артикули за растителна отбрана и биоциди, с изключение на позволените за биологично произвеждане. Забранява се разораване, залесяване и основаване на трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листностъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етерично-маслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР