Близо 340 телефонни терористи, които подават фалшиви сигнали до тел.

...
Близо 340 телефонни терористи, които подават фалшиви сигнали до тел.
Коментари Харесай

Стотици телефонни терористи отиват на съд годишно, повечето се разминават с глоба

Близо 340 телефонни " терористи ", които подават подправени сигнали до тел. 112 отиват на съд всяка година. Те най-често получават като наказване общественополезен труд или санкции сред 2000 и 5000 лв. . Това демонстрира инспекция на „ Монитор” в разнообразни правосъдни решения на наказани по член 326 алинея 1 от Наказателния кодекс, който гласи, че „ който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, се санкционира с отнемане от независимост до две години или с изправителен труд”.
До момента обаче случаите на пратени в пандиза са единични. Повечето провинили се подписват съглашение с прокуратурата и получават наказване „ общественополезен труд “. В зимните месеци телефонните терористи са наказвани да хващат лопатите в помощ на снегопочистващите компании, а лятно време метат и почистват, откакто ги изпратят да вършат уборки на градинки и улици. Така да вземем за пример жена от Радомир, която се обадила, че желаят да я изнасилят няколко мъже и да я убият, ще би трябвало да почиства няколко седмици пред блока си. Причината е, че целият запас на полицията бил вдигнат, с цел да я отбрани, до момента в който тя просто си седяла на кафе с приятелката си. Мъж от Ивайловград пък ще оказва помощ в близка община с боядисването на детските площадки, тъй като над 11 пъти потърсил помощ от полицията за измислено похищение.
До постановяването на присъда се стига, откакто се подаде неистинен сигнал до незабавния телефон 112. Най-напред той би трябвало да бъде регистриран и подаден до съответната регионална дирекция или районно на Министерство на вътрешните работи. Едва когато екипите реагират и открият, че позвъняването е било неистинско, тогава се преценя дали да се търси отговорност на индивида, който го е подал. Това става, откакто събраните материали се изпратят до съответната прокуратура. Според данни на Министерство на вътрешните работи всяка регионална дирекция праща по един сигнал месечно до прокуратурата. Това са към 30 сигнала на месец или 360 годишно. Не всяко следствие обаче стига до съда. Често самото държавно обвиняване предлага да се освободи от наказателна отговорност обвиненият.
Последният подобен случай е от Стара Загора. Делото е с номер 1145 от 2018 година. Според записаното в материалите млад мъж затънал самичък да пие. Имал две цели бутилки с домашна ракия и още половинка, която му останала от предния ден. Купонджията почнал да се налива, а след първия литър решил да се обади на тел. 112 и да се оплаче, че комшиите му шумят. Веднага бил изпратен патрул, който да ревизира защо става въпрос. Оказало се, че единственият гръмък в блока е обвиненият. След малко последвало второ позвъняване от същия телефонен номер. Този път сигналът бил за вилнеещ пожар в блока. Незабавно били изпратени служители на реда и пожарни екипи, които също открили, че на мястото няма никакъв огън. Мъжът, който към този момент бил порядъчно пийнал, бил открит, задържан и изправен на подсъдимата пейка. Той признал виновността си и се оправдал с огромното количество изпит алкохол. Така наказателното гонене и пандизът му се разминали, само че пък бил наказан с административно наказване да заплати санкция от 5000 лв..
Не подобен шанс имал обаче 29-годишен мъж от Мездра, който бил пратен непосредствено в затворническата килия. Той се признал за отговорен за това, че в края на 2017 година подал две погрешни повиквания на тел. 112 за акцидент. В 13,15 часа той подал сигнал за всеобщ пердах пред блок 4 в град Роман, а пет минути по-късно за това, че е потърпевш и има разединение на главата и кърви. Впоследствие въпросните подправени сигнали били пренасочени към Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи и към филиала за незабавна здравна помощ. С определение на съда на Г. М., който има предишни осъждания, е наложено наказване от дванадесет месеца „ отнемане от независимост “ при непоколебим режим на изтърпяване.
Общият брой на записаните позвънявания, приключили с диалог на незабавния телефон, за година са близо 4,2 млн. От тях обаче половината се водят като „ нерегламентирани “. Това са инцидентни набирания, до момента в който телефонът е в джоба, известни като Pocket call. „ Грешна преценка “ също попада в графата „ нерегламентирани “. Това е, когато подаващият сигнал преценя, че казусът е незабавен, само че за службите обстановката не е такава. Например строшен пръст на ръката. Има и позвънявания за искане на административна информация, както и такива от лица с душевен отклонения.
Не липсват нападателни позвънявания или такива, които единствено кликат, макар че телефонът е безплатен”, изясняват пред „ Монитор” от тел. 112. От там разясниха обаче, че няма по какъв начин всички няколко милиона нерегламентирани позвънявания да стигат до прокуратурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР