Близо 30 милиона души отнаселението на Европейския съюз са били

...
Близо 30 милиона души отнаселението на Европейския съюз са били
Коментари Харесай

Евростат: Близо 30 млн. души в ЕС имат диабет


Близо 30 милиона души от

популацията на Европейския съюз са били с

диагноза диабет (захарна болест) през 2014 година Това съставлява 6.9 % от популацията на Европейски Съюз на възраст 15 или повече години. Това демонстрират данни на „ Евростат “ в навечерието на Световния ден за битка с диабета – 14 ноември. Три години по-късно цифрата най-вероятно е нарастнала двойно повече.

Дялът на хората, които са показали, че имат хроничното заболяване , варира ясно сред обособените възрастови групи, само че не се следи систематична разлика сред мъжете и дамите.

Резултатите демонстрират, че колкото по-голяма е възрастовата група, толкоз по-голям е делът на хората, имащи заболяването. 16,3 % от тези

на възраст сред 65 и 74 години в Еверопейския съюз имат захарен диабет и съвсем една пета (19,6 %) от тези на възраст 75 или повече години, до момента в който тази цифра е под 2 % за възрастовите групи под 45 години, показват още от „ Евростат “.

Данните от 2014 година сочат, че процентът на диабетици в Европейски Съюз понижава с повишаването на просветителното ниво. В реалност, до момента в който процентът на хората със захарна болест

стига 10,8 % измежду тези с ниско просветително ниво, той е съвсем половината (5,7 %) за тези със приблизително обучение. Докато процентът на болните от диабет измежду най-образованите е 4,2.

Източник: "Евростат "

Интересно е съотношението на страдащите от диабет по държави-членки на Европейски Съюз . Най-голям дял на хора с продължителен диабет има във Франция. Там един на 10 души има заболяването. Следват Португалия с 9, 3 %, както и Гърция единствено с % по-малко.

Свързани публикации.. Какво се крие зад понятието диабетно ходило? 0 Безвкусен диабет - по какъв начин се диагностицира и лекува? 2 0 Лекари от ВМА мерят гратис кръвна захар 0

Под 5 % от популацията на възраст 15 и повече години от страните членки е било с диабет през 2014 година, Ако потърсим България на графиката, ще забележим, че страната ни е съвсем по средата – с малко над 6 %. От другите страни в Европейски Съюз, Литва има 4,4 %, Дания и Ирландия са с 4,6 %, Латвия с % повече, Румъния и Швеция - 4,8 % общо, а Австрия – с 4,9 %.

У нас 484 хиляди души имат диабет, като към 200 000 не знаят за това. Новодиагностицираните с заболяването са сред 12 и 15 хиляди годишно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР