Близо 29 млн. лева вече са дарени срещу кризата COVID-19

...
Близо 29 млн. лева вече са дарени срещу кризата COVID-19
Коментари Харесай

Близо 29 млн. лева вече са дарени за битката с COVID-19

Близо 29 млн. лв. към този момент са дарени против рецесията COVID-19 към 15 април по данни на Български дарителски конгрес. От обзора са изключени средствата, предоставени от държавни компании и обществени институции. По дефиницията на БДФ пренасочването на обществен запас не е подаяние.

Общият размер дарени средства в пари и материали за битка с COVID-19 в България е 28,8 млн. лв.. Само за последните две седмици даренията набъбнаха с 15 млн. лв..

Дарителите са компании, физически лица и фондации.

Компаниите не престават да бъдат с максимален размер дарени средства (37%), следвани от обединени старания в дарителски акции, чиито размер набъбна съвсем 3 пъти за последните 15 дни (35%). Наблюдава се растеж и на размера на самостоятелните дарения (25%) - все по-често подаряват хора с ниски приходи или минали през болестта.

Над 50 разнообразни дарителски кампаниии интензивно набират средства в последните две седмици. Те са инициирани от обществени институции и локални управляващи, обособени лечебни заведения и цивилен организации. Компании също провеждат дарителски акции измежду свои чиновници, клиенти и сътрудници.

95% от акциите обществено афишират настояща информация за постъпили средства, а 60% от тях регистрират обществено и направените все още разноски.

Продължава наклонността донорите да дават средства за инсталация, материали, защитни средства и консумативи (над 80% от даренията). В същото време се следи увеличение на даренията в поддръжка на акции – национални или локални, които целят подпомагне на уязвими групи хора.

Тенденции:

· Компании, фондации и физически лица подаряват повече от един път. Дарените средства варират като размер. Примерите демонстрират от ден на ден самостоятелни донори с ниски приходи или дребни локални бизнеси, които, макар отрицателните стопански аспекти на рецесията, отделят средства за незабавна помощ.

· Увеличава се дарителската интензивност на локално равнище в интерес на общински лечебни заведения и обществени институции. Наблюдава се растеж на дарените материали и средства. В по-голямата си степен това са извънредно необходмите персонални защитни средства, инсталация, дезинфектанти, консумативи.

· Нараства броят на дарителските акции, посредством които се сплотява дарителски запас за по-ситематични решения и незабавна поддръжка в рецесията.

· Засилват се потребностите от поддръжка на начинания на локално равнище за всички уязвими групи хора, включително самотноживеещи пенсионери, бездомни, деца, младежи и възрастни с увреждания, самотни родители и други

· Освен че се подаряват пари и материали за лечебни заведения, се уголемяват методите за оказване на помощ и демонстрация на взаимност. Някои от тях са:

- Фонд „ Обединени против COVID-19 ”, основан по самодейност на Български дарителски конгрес, фондация „ Америка за България “, Посолството на Съединени американски щати в България и Американската комерсиална камара в България. Фондът е образуван с дарения от десетки компании и самостоятелни донори. Над 865 000 лв. ще бъдат разпределени в помощ на най-уязвимите от рецесията хора. Механизмът за поддръжка е чрез бърза процедура за кандидастване на www.united4bg.org. Доброволчески платформи за солидарно извършване на покупки и помощ на самотноживеещи възрастни хора; Кампанията „ Стара техника за ново начало “ на център „ Амалипе “ в поддръжка на орбазователните потребности на деца от цялата страна;

- Общински канали за връзка – доста общини сътвориха разнообразни функционални благоприятни условия (през телефон, интернет) за навреме информиране на жителите за настоящи ограничения, препоръки и друга потребна информация; „ Ще се оправим дружно “ – самодейност за продан на положителни практики сред неправителствени организации в обществения бранш и координирана доброволческа помощ на локално равнище.  Проектът covidresource-bg.org за разпространение на най-важните научни открития, свързани с лекуването на COVID-19 и зараждащите затруднения. Преводите са направени от професионални преводачи и съветвани с лекари, които работят по тази самодейност безплатно.

- Благотворителен концерт #ПомогниОтВкъщи в поддръжка на идеята на Българската хранителна банка с присъединяване на български актьори и музиканти.

Вследствие на рецесията пораждат или се изострят проблеми, чието решение има потребност и от дарителска поддръжка. Например:

- Граждански и доброволчески организации са изложени на риск от болест поради работа в застрашени региони, а и от преустановяване на активността заради мощно лимитирано финансиране за съществени действия. В същото време от ден на ден хора имат потребност от тяхната поддръжка.

- В уязвимите групи се усилва рискът от занемаряване на деца заради беднотия.

- Заради продължителната домашна изолираност пораства броят на дамите и децата, жертви на принуждение.

- Обострят се съществуващи и пораждат нови психологични разстройства.

- Деца и възрастни с увреждания и непрекъсната потребност от рехабилитация са принудени да пресечен лекуването си;

- Отлагат се планови интервенции и лекувания в чужбина.

- Повишава се рискът за живота и здравето на бездомните хора.

- Липсата на задоволително механически средства и достъп до интернет на забележителна част от учениците попречва пълноценното им включване в отдалеченото обучение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР