Близо 25 милиона мексиканци ще вземат по-високи заплати от следващата

...
Близо 25 милиона мексиканци ще вземат по-високи заплати от следващата
Коментари Харесай

Мексико увеличава минималната заплата и тя пак остава 3 пъти по-малка от тази в България

Близо 25 милиона мексиканци ще вземат по-високи заплати от идната седмица, откакто държавното управление и работодателите в страната се схванаха да вдигнат границата на минималното трудово заплащане. Увеличението наподобява алегорично съгласно стандартите на прилежащите Съединени американски щати, само че си е осезаемо за локалните.

10% нарастване от 4,25 до 4,70 $ дневно е добра вест за 24,7 милиона мексиканци, от които огромна част работят на две места на минимална заплата, написа CNN Money.

Евтината работна ръка в Мексико е магнит за американските компании от десетилетия. Според данните на Economic Policy Institute към 800 000 работни места са били пренасочени от Щатите към прилежащата страна сред 1997 и 2013 година.

Това е елементарно обяснимо с обстоятелството, че в Съединени американски щати минималната заплата е 12 пъти по-голяма - по 7,25 $ на час или 58 $ за 8-часов работен ден. И тази разлика остава едно от основните преимущества на Мексико за привличане на американски вложители.

Минималното заплащане в страната остава доста ниско в съпоставяне и с българските стандарти. С 4,70 $ дневно в Мексико минималната заплата ще бъде по 85 $ за 20 работни дни. В лв. това значи малко над 140 лв. или с 3,6 пъти по-малко от равнището, което минималната заплата у нас ще доближи от 1 януари 2018 година - 510 лв..
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР