Близо 23 милиона лева е изплатила България по дела в

...
Близо 23 милиона лева е изплатила България по дела в
Коментари Харесай

България губи дела в Страсбург - страната трябва да плати 23 млн. лв. обезщетения

Близо 23 милиона лв. е изплатила България по каузи в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Сумата за компенсации е за интервал от 21 години, показаха за " По света и у нас " от Министерството на правораздаването.

Често вместо да промени законодателството и по този начин да предотврати нови компенсации нашата страна продължава да заплаща. Показателен за това е и въпросът с първата транссексуална българка. Тя осъди страната ни след отвод да се впише смяната на пола в документите ѝ за идентичност.

7500 евро би трябвало да заплати България на Петра Христова от Горна Оряховица. Тя е родена като Петър, само че след промяна на пола желае това да бъде отразено и в документите ѝ - да бъдат изменени имената и ЕГН-то ѝ.

След дълги правосъдни борби и отводи на българските съдилища тя взема решение да се обърне към Страсбург. Но повече от половин година, откакто Европейският съд по правата на индивида постанови Петра да бъде вписана като жена, това още не е реалност.

" След две години получихме решение, че България е наказана да смени документите и да изплати обезщетение, което е маркирано, че срокът е от 7 до 10 години. С едно решение съдии предопределят ориста на доста хора, които се усещат като мен, даже и след интервенция да не могат да трансформират документите си ", съобщи Петра Христова, първата транссексуална, осъдила България в Страсбург.

Това, че е със старите си документи, в които е Петър, ѝ пречи да живее обикновено, твърди тя.

" Отнето ми е правото на развиване в професионална среда, защото имам няколко висши образования и не мога да ги практикувам, защото работодателите не ме желаят очевидно. Бяха ми отнети 7 години, в които аз се борех за тези образования, имах проблеми с някои преподаватели. В инстанциите, когато отида, те виждат на фотографията едно, пред тях друго, в имената друго, в случай че би трябвало да отида на доктор, който не познавам, в случай че съм в паник офанзива, ще получа и още една ", добави Петра Христова.

Оказва се, че българското законодателство, макар европейското решение, отдалечава още повече Петра от фантазията ѝ.

" Решението в Страсбург удостовери, че в България би трябвало да има механизъм лицата, които желаят да си трансформират пола, да могат да го създадат. Но месец-два по-късно решение Върховният касационен съд на България излезе с едно позорно решение в противоположната посока, че не може да бъде променян полът. Ето още един мотив за мултиплициране на мотивите за наказание на страната ", съобщи Михаил Екимджиев, юрист.







Според статистиката, предоставена на ПСН от Министерството на правораздаването, за над 20 години общият брой каузи, изпратени на българската страна за мнение, са 1705. Заведените каузи са повече, само че доста се отхвърлят на начален стадий.

По 761 тъжби има открити нарушавания. От министерството показват и че България заема четвърто място по неизпълнени решения, след Турция, Украйна и Румъния. Според Екимджиев казусът не е в броя на делата, а в това, че България е измежду страните, които не се преценяват с решенията на съда в Страсбург.

" Когато бъде извоювано едно дело пред Европейския съд по правата на индивида, страната, не просто би трябвало да заплати едни наши пари на жалбоподателите, тя би трябвало да си промени законите, практиките, тъй че това нарушаване да не се възпроизвежда. Ето това не прави страната. А това е смисълът на механизма на Страсбургския съд ", сподели още юрист Михаил Екимджиев.

Само преди седмица съдът в Страсбург постанови и рекордно обезщетение на Симеон Сакскобургготски от близо 3,2 млн. лева, тъй като мораториумът да се разпорежда с върнатите му парцели, опонира на европейското законодателство.

По тематиката работиха: Виолета Русенова и Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР