Близо 150 учени от пет континента са в България за

...
Близо 150 учени от пет континента са в България за
Коментари Харесай

150 учени от 5 континента – в Пловдив

Близо 150 учени от пет континента са в България за присъединяване в интернационалната конференция по растителна систематична биология и биотехнология ICPSBB 2023. Събитието ще се организира в интервала 25.09-27.09.2023 година в Пловдив и е най-мащабното за страната интернационално събитие в тази научна област, привличайки учени от над 15 страни (България, Италия, Испания, Германия, Белгия, Холандия, Полша, Китай, Нова Зеландия, ЮАР, Германия, Израел, Индия, Бразилия, Чили и др).

Конференцията е самодейност на Център по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ). Това е първият български Център за върхови достижения в региона на растителната биология и биотехнология, финансиран по план „ ПлантаСИСТ “ със средства от Европейска комисия (програма Teaming на “Хоризонт 2020 ”) и съфинансиран от Оперативна програма “Наука и обучение за образован напредък ” посредством Европейския фонд за районно развиване. Центърът се постанова измежду водещите интернационалните научни институти в региона на растителната биология и биотехнология, привличайки учени от България и чужбина, които развиват своята научна кариера в страната.

“За нас е привилегия, че успяхме да осигурим присъединяване в тази конференция на одобрени откриватели, които да дойдат в България и да обменят опит и познания с сътрудници от страната. Приносът на българските учени в този продан е забележителен и експертизата на откривателите в ЦРСББ са доказателство за капацитета на България да развива просвета на международно равнище ”, посочи проф. Цанко Гечев, Директор на ЦРСББ и уредник на конференцията.

„ Горди сме, че планът ПлантаСИСТ се реализира в Пловдив. Когато преди близо 10 години теоретичен екип, отпред с проф. доктор Цанко Гечев, потърси поддръжката на Община Пловдив за реализирането на огромния план, локалната власт нямаше никакво подозрение, че този план ще бъде сполучлив. Той е освен от значително значение за развиването на науката и стопанската система в района, само че и ще способства за привличането в България на одобрени научни специалисти от влиятелни интернационалните научни институти “, съобщи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов в приветствено слово към участниците в конференцията.

По време на събитието учени, представители на академичната общественост, аграрни производители и частни компании от България и чужбина ще имат естрада за презентации и полемики по обособени научни посоки, значими за науката, бизнеса и обществото като цяло.

Тридневната конференция се провежда  от 25 до 27 септември 2023 година в новопостроения научно-изследователски комплекс на ЦРСББ в Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР