Близо 150 000 души се събраха днес в беларуската столица

...
Близо 150 000 души се събраха днес в беларуската столица
Коментари Харесай

150 000 се събраха срещу Лукашенко в Минск

Близо 150 000 души се събраха през днешния ден в беларуската столица Минск за следващия ден на антиправителствени митинги, а демонстрации има и в други градове, осведоми ДПА, базирайки се на очевидци.

Беларуската полиция е задържала 250 участници в днешните митинги в столицата, заяви по-рано говорителката на министерството на вътрешните работи Олга Чемоданова.



В Минск стачкуващите се събраха от разнообразни направления за митинг под надпис " Марш на героите ", отдаден на изпратената в пандиза опозиционна лидерка Мария Колесникова и на други членове на демократичното придвижване.

Мобилният интернет в Минск бе спрян, с цел да се попречи на протестиращите да обменят информация за маршрутите, по които поемат, а метростанции и подлези бяха затворени.

По улиците се виждат доста служители на реда и бойци, които блокираха Площада на независимостта и маршрутите към него. Подобни блокади има и край Двореца на републиката, който е основна държавна постройка.

 Снимка: БТА/АП

Страничните улици също са цялостни със чиновници на силите за сигурност, както и с коли за транспортиране на арестанти.

 Снимка: БТА/АП

Въпреки засиленото полицейско наличие протестиращите образуваха колони и се насочиха към центъра на града, към президентския замък и мемориала на починалите във Втората международна война. Снимки от въздуха демонстрират голямо голям брой.

 Снимка: БТА/АП

Според медии в региона на президентския замък е чут сигнален изстрел. Министерството на външните работи съобщи, че няма данни изстрелът да е даден от силите на реда, добавя ТАСС. Според електронното издание tut.by изстрелът е създаден от незнайно лице с маска.

 Снимка: БТА/АП

Протести има също по този начин във Витебск, Гродно и други градове. Полицията във Витебск е атакувала и задържала мирни стачкуващи, а в Брест против протестиращите са употребявани водни оръдия.

 Снимка: БТА/АП

Като аргументи за арестите се показват присъединяване в неразрешена демонстрация и излагане на неразрешени знаци, отбелязва ДПА. Мнозина от протестиращите носят историческото беларуско знаме, което стана знак на демократичното придвижване.

 Снимка: БТА/АП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР