Близо 14 месеца, откакто президентът Владимир Путин започна своята пълномащабна

...
Близо 14 месеца, откакто президентът Владимир Путин започна своята пълномащабна
Коментари Харесай

FT: Какво трябва да направи Киев, за да пробие руските отбранителни линии и какви са рисковете?

Близо 14 месеца, откогато президентът Владимир Путин стартира своята пълномащабна инвазия, залозите в тази първа фаза от пролетната контраатака не биха могли да бъдат по-високи. Успехът или неуспехът ще оформят бойното поле и ще дефинират силата на Киев при възможни договаряния с Москва за разрешаването на спора, пишат от " Financial Times ".

Боевете дават обещание да бъдат тежки, предизвестяват военни и анализатори. Пробивът е сложен за осъществяване, тъй като изисква всички военни елементи да работят в синхрон - от артилерия и танкове до събиране на разследваща информация и инженери.

Украинските елементи нямат и предимство по въздух. Последната огромна борба с присъединяване на западни танкове беше през 2003 година, когато водена от Съединени американски щати коалиция се биеше против иракските сили, оборудвани с Т-72 от руската ера. Но тогава съюзническите сили бяха подкрепени от наземни щурмови самолети и хеликоптери Apache. На земята украинските сили ще разполагат с доставено от Запада тежко въоръжение като английски танкове Challenger и немско произвеждане Leopard, доставени от Съединени американски щати бойни машини Bradley и самоходни гаубици Archer.

Но също по този начин ще им липсва уверено въздушно прикритие, с цел да спрат офанзивите на съветски изтребители. Досега Западът се съпротивлява на настояванията да даде на Киев съвременни бойни самолети като американските F-16.

До май почвата ще бъде задоволително твърда за маневри с транспортни средства и ще дойде повече доставена от Запада ризница, плюс инженерно съоръжение, като бронираните мостови пластове в последния пакет от военна помощ на Съединени американски щати за Киев на стойност 2,6 милиарда $. 

Къде тъкмо може да бъде осъществена офанзивата, остава строго защитавана загадка. Една област, считана за стратегически жизненоважна за Русия, е към Мелитопол, покрай Азовско море. Успешен украински напън там би разделил съветските сили на две, оставяйки една група в Крим и на юг и друга на изток.

Руската войска обаче осъзнава риска и към този момент е подготвила поредни отбранителни линии в района. Руската отбрана нормално се състои от минно поле, последвано от линии от пирамидални бетонни стълбове, наречени драконови зъби, които забавят механизираните единици. Друго минно поле лежи оттатък тях, с линия от окопи и землянки на 400 м по-назад и противотанков трап на 500 м зад тях.

Голямото предизвикателство обаче ще се окаже координацията. Украинската страна, въпреки и умела в маневри с дребен мащаб, има стеснен опит в комбинираните въоръжени интервенции от сходен диаметър. Освен това силите на Украйна са изгубили огромна част от най-опитните си бойци, като са претърпели почти 120 000 жертви. Предполага се, че изтеклите документи на американското разузнаване сочат, че контлранастъплението може и да се окаже " много по-малко " от задачите на Киев. 

И въпреки всичко украинската войска е била подценявана и преди. Например, когато на инат на военните оценки, съумя да отблъсне съветските сили от Киев, а по-късно и от североизточния Харков.

Русия също е изгубила съвсем два пъти повече хора от началото на войната. Освен това украинските войски са по-добре оборудвани и подготвени от враговете си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР