Близо 1 млрд. евро е стокообменът между България и Чехия

...
Близо 1 млрд. евро е стокообменът между България и Чехия
Коментари Харесай

1 млрд. евро е стокообменът между България и Чехия за 2016 г.

Близо 1 милиарда евро е стокообменът сред България и Чехия за 2016 година Това стана ясно по време на среща сред министърът на стопанската система Емил Караниколов и министърът на търговията в Министерството на индустрията и търговията в Чешката република Иржи Хавличек, който е на публично посещаване у нас.

Двамата министри откриха и българо–чешки бизнес конгрес, проведен от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия /ИАНМСП/, на който присъединяване взеха над 60 представители на компании от двете страни, оповестиха от Министерството на стопанската система.

Министър Караниколов уточни, че Чешката република непроменяемо е измежду водещите 20 търговски сътрудници на България в международен мащаб. По думите му през последните 10 години износът за Чехия нараства бързо – от 95 млн. евро през 2007 година до 402 млн. евро през 2016 година, което е показателно за интереса на българския бизнес към чешкия пазар. Стокообменът сред двете страни също нараства непрекъснато и от 543 млн. евро през 2007 година доближава до рекордните 958 млн. евро през 2016 година, като за първото полугодие на 2017г. продължава възходящото си развиване, стана ясно още на срещата.

Министърът на търговията на Чешката република Хавличек посочи, че двете страни са обичайни сътрудници и добави, че има забележителен капацитет и за разширение на съдействието, изключително в секторите автомобилостроене, осведомителни технологии, медицина, фармация, хранително–вкусова индустрия и селскостопанство. Министър Хавличек съобщи още, че страната ни е един от най-големите сътрудници на Чешката република за 2016г., както и че съществуват действителни благоприятни условия за български компании да бъдат подизпълнители на чешки компании.

Двамата министри разискаха още опциите за поощряване на вложенията и обмяната на опит в построяването на индустриални зони и високо-технологични центрове. „ Ще продължим да слагаме сериозен акцент върху развиването на икономическите връзки сред България и Чехия и интензивно ще поддържаме и насърчаваме всички начинания, които са в полза на комерсиалното съдействие “, безапелационен бе Караниколов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР