Близки роднини и приятели се простиха с големия композитор Тончо

...
Близки роднини и приятели се простиха с големия композитор Тончо
Коментари Харесай

БЛИЦ TV: България скърби за патриарха на българската музика Тончо Русев

Близки родственици и другари се простиха с огромния композитор Тончо Русев, който умря на 10 април. Поклонението пред композитора, написал едни от най-големите шлагери на българската сцена, бе от 10:00 до 12:00 часа във фоайето на зала " България " и от 13:00 часа в църквата " Свети Седмочисленици ". На поклонението участват освен родственици и другари на композитора, само че и доста музиканти, с които той е работил през годините.

Едни от първите, пристигнали да уважат бургазлията, написал едни от най-големите шлагери на българската сцена и отишъл си от този свят на 10 април, бе Веселин Маринов.

Освен него още Орлин Горанов, Данчо Караджов, Хайгашот Агасян, Десислава Атанасова, Вежди Рашидов, Михаил Белчев, Богдана Карадочева, Драгомир Драганов, Здравко и Катя от дует " Ритон ", Йорданка Христова и доста други.

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 година в Бургас. В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от множеството известни български артисти и певици, като изключително близко е съдействието му с Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и други Неговите песни се извършват с триумф и от задгранични артисти, сред които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и други

Повечето от песните му са основани по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов. Член е на Съюза на българските композитори (СБК).

Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикли и кино музика („ Юлия Вревская “, „ Петимата от РМС “, „ Тайфуни с нежни имена “). Песните са му издавани в Съединени американски щати, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция, Русия и всички някогашни социалистически страни. През 2010 година написа музиката на песента „ Нашата полиция “, оповестена импровизирано за химн на Министерството на вътрешните работи.
НА




























Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР