Близки и приятели, политици, общественици и културни дейци си казаха

...
Близки и приятели, политици, общественици и културни дейци си казаха
Коментари Харесай

Простихме се с проф. Ивайло Знеполски, който подкрепяше интелигентността и честността

Близки и другари, политици, общественици и културни дейци си споделиха последно довиждане с философа, културолог, изкуствовед, кино критик, академични учител и политик проф. Ивайло Знеполски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Поклонението се състоя в храм „ Свети Седмочисленици “ в столицата.

Актьорът Милен Миланов беше измежду десетките хора, пристигнали да изпратят проф. Ивайло Знеполски в последния му земен път. „ Като всеки стойностен човек Ивайло беше друг за другите хора. Когато ставаше въпрос за професионализма, за дълбочината на анализите, които той правеше, той си беше един човек. Като другар беше напълно различен. Беше извънредно непреклонен в правилата си и това е от десетилетия, откогато аз го познавам, и в същото време доста етичен към близки и към непознати “, сподели пред БГНЕС Миланов и добави, че най-лошото е, че има хора, които фактически са неповторими. По думите му ето тези неналичия са извънредно неприятни за нацията, за средата, за предишното и за бъдещето също.

 Милен Миланов

„ Бих желал първо да кажа, че го познавах най-вече като мой сътрудник академик, който беше от извънредно висока класа. Един академик, с който България можеше да се гордее. Ивайло Знеполски остави една впечатляваща диря в българската просвета “, съобщи пред БГНЕС проф. Даниел Вачков, шеф на Института за исторически проучвания при Българската академия на науките (БАН).

 проф. Даниел Вачков

Проф. Вачков означи, че е имал опцията да контактува с проф. Ивайло Знеполски и да го познава и като човек. „ Един човек, който поддържаше интелигентността, поддържаше коректността, поддържаше честността “, акцентира историкът и добави, че постоянно ще му бъде признателен за поддръжката, която му е оказал през всичките тези години.

 Стефан Димитров

„ Много необятен човек, доста огромен другар беше. Абсолютно ерудирана персона. Беше толкоз търпелив, толкоз се вслушваше във всички. Ние бяхме в един Кръг 11. Лятото се събирахме на Свети Влас и там давахме телевизионни награди. Беше един от хората, които всички уважаваха и обичаха. Лека му памет “, показа пред БГНЕС композиторът Стефан Димитров.

Народният представител и ръководител на парламентарната комисия по културата и медиите Тома Биков също пристигна да отдаде респект пред паметта на проф. Ивайло Знеполски. „ Нямам персонални усещания като човек, тъй като не съм имал директен контакт с него. Познавам го по-скоро като обществена фигура, като интелектуалец, като човек, който беше доста значим фактор в почитта към по-високата просвета – нещо, което е доста дефицитно в тези дни, и, за жалост, губим един човек, който можеше да слага маркери в тази посока “, акцентира той.

 Тома Биков

Биков добави, че загубата е сериозна за цялото българско общество, въпреки и част от това общество да не познава проф. Знеполски. „ Той беше министър на културата в едни доста тежки и комплицирани години за българската просвета. Бог да го елементарни “, сподели още депутатът, припомняйки, че проф. Ивайло Знеполски беше министър на културата в държавното управление на проф. Любен Беров и в държавното управление на Ренета Инджова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР