Благотворителната кампания за борба с диабета, която тръгна от Видин

...
Благотворителната кампания за борба с диабета, която тръгна от Видин
Коментари Харесай

12 румънски града се включват в българска благотворителна кампания

Благотворителната акция за битка с диабета, която потегли от Видин и мина през по-големите крайдунавски градове в страната, от през днешния ден става интернационална. В поддръжка на идеята на " Лайънс клуб " -Видин за пазаруване на датчици и трансмитери за надзор на кръвната захар на деца ще се включат и 12 румънски града. От тези устройства се нуждаят 2 000 български деца.

" Лайнс клуб " Видин стартира своята акция още в края на предходната година, когато на благотворителния коледен бал събира 35 000 лв.. С тези средства се слага началото на огромната самодейност – да се съберат пари да се купят датчици и трансмитери за българските деца, заболели за диабет. Това е съвременна техника за надзор на кръвната захар, за която Здравната каса не заплаща, а изключително при децата е най-хубавият метод да се наблюдават равнищата й.
Д-р Дарина Михайлова: Детската възраст е извънредно дейна, а Първо вид диабет е с доста огромни съмнения в кръвната захар. Затова това е чудесна опция едно дете да живее един пълностоен животи в това време да не се позволява клиничната изява на доста висока кръвна захар или на хипогликемия.
Това споделя и Тошо Тошев. Момчето е с диагноза диабет. От няколко месеца към този момент е с трансмитер и споделя, че той е улеснил живота му.
Тошо Тошев: Сега имам доста по-добър надзор, до момента в който преди този момент нямаше по какъв начин да видя във всеки един миг какъв брой ми е захарта. Докато в този момент на 5 минути имам данните. Преди нямах това улеснение,. Трябваше единствено заран, обед вечер или в случай че ми прилошее – настрана мерене. … 0,50 Много по-удобно, тъй като има аларми, може да се легне да си спи човек умерено. Докато с глюкомер би трябвало да ставаш 2-3 пъти през нощта, с цел да де мериш.
Пет " Лайънс " клубове и 22 общини в страната са подкрепили концепцията. В Русе акцията събра стотици хора, които мериха гратис равнището на кръвната си захар и подариха пари за идеята. Един от тези, които си направиха профилактично убождане беше Петьо Петров.
Петьо Петров: Имам доста другари, заболели от диабет, тъй че би трябвало да се вършат … и да внимаваме какво ядем.
Всъщност това е задачата на акцията – да се приказва повече за диабета и повече хора, а от там – и институциите, да схванат нуждата от това да се помогне на децата.
Мартин Петров, секретар на " Лайънс " клуб: Убедени сме, че една човешка акция, ориентирана към това да изтрием сълзите от очите на майките, да дадем късмет на тези над 2000 деца да бъдат здрави и пълноценни и да осъществен фантазиите си, ще стигне сърцето на доста хора и с малко подаяние от 1 лев ние ще можем да съберем по-голяма сума, с която с цел да бъдат закупени тези датчици, които да внесем в България, да подарим на децата и респективно да се опитаме да убедим касата да стартира реимбурсация на тези датчици, с което ще решим проблем с години напред за всички деца.
Днес диабетни патрули, с изключение на в Гюргево, по обяд ще има и в Тутракан и Силистра, където всеки ще може гратис да ревизира равнището на кръвната си захар. Както и да помогне на акцията. А тя няма да завърши с края на похода на 6 април, ще продължи и по-късно, до момента в който не се съберат задоволително средства за датчици и трансмитери за българските деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР