Благотворителната инициатива Българската Коледа“ се ползва с високо обществено доверие

...
Благотворителната инициатива Българската Коледа“ се ползва с високо обществено доверие
Коментари Харесай

Над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения са постъпили от началото на кампания 2023-2024 г. на „Българската Коледа“

Благотворителната самодейност „ Българската Коледа “ се употребява с високо публично доверие поради транспарантните механизми за набиране на дарените средства и ефикасното им систематизиране за нуждаещите се деца и лечебни заведения. Принос за това оказва професионализмът на членовете в Експертния съвет към самодейността, които преглеждат всяко заявление за подкрепяне. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден със експертите от Експертния съвет, който организира първото си съвещание в границите на 21-ото издание на акцията. Тя стартира през декември 2023 година и ще продължи цяла година под наслов „ Да дарим вяра на дете в неволя “ в поддръжка на детската хирургия, оповестяват от пресцентъра на президента.

Държавният глава изрази благодарност на членовете на Експертния съвет -  водещи експерти по детски заболявания, представители на неправителствени и пациентски организации, за  работата им и за одобряване на „ Българската Коледа “ като надеждна и транспарантна благотворителна акция. В хода на срещата бяха разисквани проблемите пред детското опазване на здравето у нас, свързани с навременната диагностика, лекуване и рехабилитация. Беше подложен въпросът за реимбурсиране от страната на лекарства,  които „ Българската Коледа “ в продължение на редица свои издания обезпечава на деца с избрани редки болести. 

От началото на акция 2023-2024 година до сегашния миг получените средства посредством банкови преводи възлизат на 2 878 000 лв.. Изпратените къси известия и гласови позвънявания са на стойност 272 000 лв.. Така бюджетът, с който „ Българската Коледа “ 2023-2024 разполага, е 3 150 000 лева Целите на тазгодишното издание на самодейността са да притегли публичното внимание към детската хирургия, да увеличи информираността за хирургичните интервенции при деца с вродени и добити болести, тяхното въздействие върху живота им, както и да помогне на децата с такива болести за навременно диагностициране, лекуване  и рехабилитация.

До този миг в Администрацията на Президента са постъпили 300 заявки за подкрепяне на деца. Исканията за подкрепяне са главно за диагностика, медикаментозна терапия, рехабилитация, медицински произведения и помощни средства. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за реализиране на лекуването или рехабилитацията му, може да подаде документи за подкрепяне от акцията. Експертният съвет и Комисията към „ Българската Коледа “ ще прегледат всички постъпили заявки и ще вземат решение за нужното и допустимо подкрепяне, като молби за подкрепяне на деца се одобряват целогодишно.

Към момента общо 30 лечебни заведения са подали заявки за закупуване на здравна инсталация със средства от акцията.  Организаторите на „ Българската Коледа “ твърдят, че както и до момента, набраните суми от дарения ще бъдат разпределени обществено, транспарантно и публично отговорно.

Кампанията се провежда и организира на съображение Правилата за набиране и систематизиране на средствата по благотворителната самодейност „ Българската Коледа ”.

Повече информация за реда за подкрепяне на деца и лечебни заведения, както и за дарения към самодейността, е налична на интернет страницата на „ “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР