Благотворителна организация за опазване на дивата природа, в чийто управителен

...
Благотворителна организация за опазване на дивата природа, в чийто управителен
Коментари Харесай

Разследват благотворителна организация в Конго, подкрепяна от принц Хари

Благотворителна организация за запазване на дивата природа, в чийто директорски съвет членува херцогът на Съсекс, проверява изказвания за изнасилвания и изтезания, осъществени от нейни охранители в Република Конго.

Африканските паркове, които ръководят 22 национални парка и предпазени територии в 12 страни, обявиха, че следствието е техен " най-голям приоритет ", и приканиха всеки, който има информация за злоупотреби, да се свърже с тях.

Херцогът на Съсекс, принц Хари, е вписан като член на борда на организацията с нестопанска цел, откакто в продължение на шест години беше неин президент.

Според изказванията, обявени за първи път от Mail on Sunday, охранители, ръководени и платени от благотворителната организация, са взели участие в побоища, изнасилвания и мъчения на коренни поданици в тропическите гори на Република Конго.

В изказването на управителния съвет и основния изпълнителен директорна африканските паркове се споделя, че организацията има нулева приемливост към злоупотребите и се ангажира да съблюдава правата на локалните хора и на коренното население.

В него се споделя, че е почнало следствие, откакто неназован член на управителния съвет е бил предизвестен от благотворителната организация Survival International за изказвания за злоупотреби от страна на охранители. Тя обаче упрекна организацията Survival International, че не е съдействала на следствието.

В изказването се споделя: " Запознати сме със сериозните изказвания за нарушение на човешките права от страна на екоохранители против локалното население, живеещо в съседство с националния парк Одзала-Кокуа в Република Конго, които неотдавна получиха медийно внимание.

" Незабавно започнахме следствие посредством външна адвокатска адвокатска фирма въз основа на информацията, с която разполагахме, като в същото време призовахме Survival International да даде всички обстоятелства, с които разполага. За страдание, макар многократните молби, те избраха да не ни спомагат и ние продължаваме да ги молим за подпомагане. Насърчаваме всеки, който разполага с информация за каквито и да било злоупотреби, да я заяви на нас или на конгоанските правоприлагащи органи, които ще подкрепят следствието и ще подсигуряват, че причинителите на всевъзможни злоупотреби ще бъдат изправени пред съда. "

Благотворителната организация е учредена през 2000 година за отбрана на африканските национални паркове и подкрепяне на опазването на дивата природа на континента и по света. Тя ръководи повече от 20 млн. хектара предпазени територии.

Фиоре Лонго, началник на природозащитната акция на Survival International, съобщи пред осведомителната организация PA, че историята не е " изненада ", защото съгласно нея случаите на злоупотреби се случват постоянно в района в продължение на доста години.

Тя добави: " С появяването на предпазените територии по време на колониалните времена доста от локалните поданици към този момент са били изселени. Но съответно към 2010 година, когато Африканските паркове поемат ръководството, локалните поданици споделят, че насилието е почнало да става по-лошо от преди, тъй като парковите рейнджъри ги биели всякога, когато се опитвали да влязат в гората - която е техен дом - с цел да събират лечебни растения, да ловуват и да хранят фамилиите си ".

Лонго споделя, че е чувала от свои сътрудници за случаи на обезчестяване на локални дами, за слагане на главите на мъжете под вода в реките, а някои са били изгаряни с парещ восък и бити.

По отношение на изказванието, че Survival International не сътрудничи на следствието на African Parks, тя сподели: " Те са работодатели на рейнджърите и шефовете на парковете и разполагат с пари, с цел да проведат лично следствие. Не зависи от нас да им предоставяме детайлности. Тяхна е отговорността, когато повдигнем проблем, да отидат на място и да проведат следствие ".

Лонго съобщи, че Survival International повдига сходни въпроси от 2013 година насам и че злоупотребите, на които се твърди, че са подложени локалните хора, " не са загадка ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР