Blagoevgrad24.bg виж галерията Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с родители

...
Blagoevgrad24.bg виж галерията
Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с родители
Коментари Харесай

Омбудсманът обеща промени, които да облекчат живота на хората с увреждания

Blagoevgrad24.bg виж галерията Омбудсманът Мая Манолова се срещна през днешния ден с родители и близки на хора с увреждания в палатковия лагер пред Община Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg . Общественият бранител даде обещание промени в системата, които ще облекчат живота на хората, ощетени от ориста.

Ето какво разяснява Манолова на срещата:

" За идната година се чака по-високата финансова поддръжка, която ще получават всички хора с увреждания. Макар и 20 лева е нещо, става въпрос въпреки всичко за 700 000 души. Съгласиха се от Министерство на труда и обществената политика да има Закон за персоналната помощ, това за което се бориха всички майки на деца с увреждания ще се случи. Лична помощ съгласно самостоятелната оценка, избор на персонален помощник от индивида с увреждане, внасяне на обществени и здравни осигуровки за тези, които са персонални асистенти. Сега се харчат милиони, 68 млн.лв., което не е малко, само че всеки кмет и община има свои правила. Сега тези пари и изразходването им като персонална помощ ще бъде уредено в закона. 

Голямата борба беше да има самостоятелна оценка, да има  наложителни инструкции. Новият орган, за който упорстват и майките от палатковия лагер в София, ще бъде основан през 2021 година В момента индивидуалната оценка ще се прави от профилирани инструктори към Агенцията за обществено подкрепяне, които ще минат през съответното образование. Ще се стартира с хората с най-тежки увреждания. Новия орган ще бъде организация към Министерски съвет, която да бъде на равнище и да и се подчиняват институции и министри. Да е ясно, че в случай че на индивида му е нужно нещо, ще има инструкции и решения, които ще се извършват от институциите.

В рамките на този интервал от 2021 година ще забележим от кои администрации ще се реалокират хора и да не се дават за чиновници пари. От тези 150 млн.лв., обещани от премиера, ще се дадат 110 млн.лв. за спомагателната финансова поддръжка, останалите 40 млн.лв. ще се насочат към персоналната помощ. 

Следващото нещо зад което заставам, е методът, по който се дават средствата за медицински произведения и помощни средства. Това е една дупка, от която изтичат пари и се облагодетелстват едни компании, до момента в който ние цепим стотинката и се чудим по какъв начин да се  направи промяна с минимални средства. Става въпрос за едни 50 млн.лв., които не се харчат дейно. Крайната цел е на човек с увреждане е да се даде съответно средство, от което има потребност, а не лимитирани средства. Слухови апарати се продават в пъти по-скъпи от действителната цена. Министърът икономиса малко пари на страната за сметка на индивида с увреждане, който в този момент си доплаща това. ", разяснява Мая Манолова.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР