Blagoevgrad24.bg >Великият пост е подвижен период в църковния календар в зависимост

...
Blagoevgrad24.bg
>Великият пост е подвижен период в църковния календар в зависимост
Коментари Харесай

Започва Великият пост

Blagoevgrad24.bg >
Великият пост е преносим интервал в църковния календар според от това по кое време се пада Великден, който също е преносим празник и стартира по традиция седем седмици преди Великден. Последната, подготвителна седмица преди постите се назовава Неделя Месопустна (Месни заговезни). Постът включва следните седмици: Неделя православна, Неделя на св. Григорий Палама, Неделя Кръстопоклонна, Неделя на св. Йоан Лествичник, Неделя на преподобната Мария Египетска, Връбница и Страстната седмица, която приключва с Възкресение Христово.
Великият пост е време на посвещаване на индивида на Бога, по образеца на Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за индивида. През Великия пост индивидът скърби поради своята прегрешение, станала причина за жертвата на Иисус Христос. Човекът би трябвало да премисля държанието си и да се моли да му бъдат простени греховете, с цел да се пречисти телом и духом. За този интервал има специфичен алманах с песнопения, така наречен Постен триод, който съдържа къс канон нормално с покаен темперамент за всеки ден от поста.

Целта на постите е, посредством самоограничение (не единствено от определни храни, само че и от необятен набор "лоши мисли и каузи ") и примирение да се реализира смирение, с цел да се посрещне почтено Възкресение Христово.

Освен в Православната черква, постите се съблюдават и в Римокатолическата черква. Протестантските църкви имат позитивно отношение към постите, без да ги считат за наложителни.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР