Благоевград в последните години загуби своята посока. Доста промишлени предприятия

...
Благоевград в последните години загуби своята посока. Доста промишлени предприятия
Коментари Харесай

Кандидат-кметът Николай Шушков: Благоевград е бил и трябва да продължи да бъде културната и духовна столица на Югозапада

Благоевград в последните години загуби своята посока. Доста промишлени предприятия бяха затворени. Неудачната приватизация и загуба на пазарни ниши докара и до загубата на работни места Ако приемем, че 10 хиляди индивида живеят, само че не работят в Благоевград или са в прилежащите общини, това са 10 хиляди човешки ориси. Това са хора, които изкарват по-голямата част от времето си в пътешестване, които отделят по-малко време за фамилиите си или са надалеч от вкъщи си. Това съобщи самостоятелният претендент за кмет на Благоевград Николай Шушков в изявление по Българска национална телевизия. 

Според него Благоевград е и ще продължи да бъде академични център с два университета, само че е реалност, че студентите в града понижават. „ На първо място това е поради демографската рецесия, на второ място слагам обстоятелството, че много от специалностите, които се предлагаха, нямат своята реализация на пазара на труда и младежите все по-малко се стремят към тези специалности. В същото време дигитализацията и отдалеченото образование също повлияха върху това студентите да не посещават занятията “, сподели Николай Шушков.

Спадът на студентите в града се отразява отрицателно и на локалната стопанска система, и на дребния и междинен бизнес – на кафенетата, заведенията за хранене, на кварталните магазини и на развлекателната промишленост.„ Тук и общината може да има своята позитивна роля като се включи с основаване на стипендии и специализации, които да подтикват младежите. Важна стъпка е и привличането на студенти от българските общности в Молдова, Украйна, Република Северна Македония, Албания “, сподели още Шушков.

В тази връзка той приготвя и самодейност „ Дни на кариерата “, на които община Благоевград ще бъде уредник всяка година и ще модерира процесите на свързване сред бизнеса и завършващите студенти.

Относно бюджетната рамка на Благоевград Шушков означи: „ Градът има значителен бюджет – към 125 млн. лева, от които близо 80 млн. лева са делегирани средства, а остатъкът са локални налози и такси и лични средства. Местните налози би трябвало да бъдат преразгледани, защото на два пъти се подвигна Такса „ Смет “. Необосновано беше това решение. В най-инфлационната година – 2023-а, общината не предложи смяна, което значи, че тя има огромен запас, който може да се употребява. Категорично считам, че не трябва да вървим в посока увеличение на налозите “, сподели още Шушков.

„ Благоевград е бил и би трябвало да продължи да бъде културната и духовна столица на Югозапада. Имаме много развити културни институти, които във времето са потвърдили своята успеваемост. В последните години обаче те получиха районен темперамент. При нас е емблемата на България – Ансамбъл Пирин - който години наред не е напускал рамките на страната ни на интернационалните изяви. Бюджетът за просвета би трябвало да е по-голям “, безапелационен бе Шушков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР