Благоевград. Мащабна историческа възстановка Зов за свобода“ ще бележи 105-годишнината

...
Благоевград. Мащабна историческа възстановка Зов за свобода“ ще бележи 105-годишнината
Коментари Харесай

Благоевград: Историческа възстановка „Зов за свобода“ ще бележи 105-годишнината от Освобождението на Горна Джумая на 5 октомври

Благоевград. Мащабна историческа възстановка „ Зов за независимост “ ще бележи 105-годишнината от Освобождението на Горна Джумая. За първи път Община Благоевград взаимно с Национално сдружение „ Традиция “ ще показват в детайли пресъздаване на историческите бойни дейности и летописи от 1912 година, случили се на територията на сегашен Благоевград. Това оповестиха от пресцентъра на общината . В квартал „ Вароша “ от 11:00 часа на 5 октомври ще екне зовът за свободата. На площад „ Мите Марков “, ситуиран сред „ Младежки дом “ и Регионалния исторически музей, жителите и гостите на града ще станат очевидци на славните боеве от първия ден на Балканската война в Пиринско.
Целта на художествено-историческата възстановка е да бъде показан един общ брой от сюжети от самото въстание, възстановка на няколко от борбите, които са се провели по време на конфликта с османските сили.
Честванията във връзка отбелязването на 105 години от Освобождението на Горна Джумая ще стартират в 09:30 часа с церемониален молебен и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, в двора на църквата „ Въведение Богородично “. От 10:30 часа ще бъде издигнато националното знаме на Република България и ще бъдат положени цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето. Следва полагане на венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение на пл. „ Мите Марков “ в 10:45, незабавно след което ще стартира възстановката „ Зов за независимост “. Празничната стратегия ще продължи от 17:00 часа с Тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и Церемония по връчване на премиите „ Личност на годината “, в държавна такса „ Никола Вапцаров “. В 19:30 часа следва митинг-заря, след което създателите от Ансамбъл „ Пирин “ ще изнесат празничен концерт.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР