Благодарение усилията на правителството и навременно взетите мерки срещу разпространението

...
Благодарение усилията на правителството и навременно взетите мерки срещу разпространението
Коментари Харесай

Ангелкова във Варна: За да имаме сезон, трябва да спазваме здравните изисквания

" Благодарение напъните на държавното управление и навременно взетите ограничения против разпространяването на COVID-19 сега сме в обстановка да позволим последователно възобновяване работата на бранша, който бе измежду най-пострадалите от международната пандемия. Това може да стане при цялостно съблюдаване на здравните правила, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на бизнеса от област Варна и Добрич.

В полемиката участваха кметовете на Варна и на Добрич Иван Портних и Йордан Йорданов, регионалният шеф на Варна Стоян Пасев, специалисти от РЗИ, БАБХ, ръководители на туристически организации, туроператори и други

" Варна и районът се оправят доста добре във връзка с COVID-19 спрямо други области. Това е с помощта на виновните жители на Варна, на всички институции, с които работим дружно. Срещата с сектора беше значима за синхронизиране на дейностите на локална, държавна власт и туристическия бранш, тъй като обстановката е извънредно динамична и се трансформира ", съобщи кметът на Варна Иван Портних.

За да продължим напред и да имаме късен летен сезон със старт от 1 юли, главното е прецизно да се извършват всички здравни условия. Ситуацията е доста динамична, вероятни са промени според от епидемиологичната конюнктура в страната, която е водеща. Много е значимо по какъв начин се движи кривата със заболелите и по какъв начин се съблюдават ограниченията от всички нас, съобщи още министър Ангелкова.

Тя обърна внимание, че през вчерашния ден Европейската комисия излезе с рекомендации, свързани с туризма – както във връзка с ограниченията за работещите в него, по този начин и за пътуванията в границите на съюза и съответните здравни условия. С министрите на туризма в Европейски Съюз сме в доста тясна съгласуваност. Обсъжда се по какъв начин да се възвръщат пътуванията в границите на общността, с цел да може да има единни стандарти на напредването и да няма разминавания сред страните, уточни Николина Ангелкова.

Вече са оповестени напътствията към местата за настаняване, с цел да може обектите да стартират да работят. Те напълно са съгласувани с Министерството на здравеопазването, браншът е осведомен и са в синхрон с напътствията на Европейска комисия.

Документът дава рамка по какъв начин да се съблюдават здравните правила на рецепция, лоби зона, общи елементи, зони за изхранване, зоните навън и други Специално внимание е обърнато на дейностите по разчистване и стерилизация, с цел да се подсигурява оптимално сигурността на посетителите и личния състав. Дадена е опция да работят още веднъж плувните басейни, в това число и с минерална вода, при прецизно съблюдаване на наредбите на Здравното министерство.

Министър Ангелкова благодари на премиера, депутатите, сътрудниците си, съдружните сътрудници за измененията в Закона за здравето и за обстоятелството, че туризмът бе подложен на доста високо равнище в дебата за поддръжка на стопанската система. Сред значимите промени тя уточни удължаването до 12 месеца на периода за възобновяване от туроператори към консуматори на сумите от авансово платени ваканции и почивки, които не са осъществени.

Подготвят са и ваучери за хората от първа линия в битката с ковид. Освен това удостоверенията за категоризация, чийто период изтича, са удължени, с цел да не се затруднява административно бизнесът и с цел да се концентрира основно върху ограниченията за предварителна защита.
Субсидиите за чартърни полети са също доста значими за нас, тъй като ще ни дадат конкурентно преимущество. Според закона се плануват 35 евро на седалка, само че единствено в случай че пасажерът идва за туризъм. Правната норма ни задължава да изготвим разпоредба, която да регламентира тази поддръжка за българския туризъм, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Тя се спря и върху измененията, свързани с ръководството на морските плажове. Законът изисква най-малко с 50% да бъдат понижени цените на чадъри и шезлонги на плажовете, които са на концесия и чартърен. Очакваме оферти от техните стопани, по-късно ще обявим цените, с цел да бъдат наясно посетителите.

Концесионните и наемните такси ще се понижават по отношение на отстъпката в цените на плажните такъми. Подготвени са промени в ръководството на самия плаж с оглед съблюдаване на ограниченията за отдалеченост. За 2 шезлонга и чадър са планувани 20 кв. м, нараснали сме условията с 4 кв. Дали сме опция с до 4% увеличение на територията на преместваемите обекти за това лято, подчертава още министърът.

Тя разясни, че при случай на екскурзиант със признаци на ковид, всяко място за настаняване ще работи по авансово направен проект. Необходимо е да има планувана за задачата стая, в която да се настани подобен екскурзиант, и да последва незабавно контакт с доктор. Всички правила, които РЗИ има в този момент, би трябвало да се съблюдават тъкмо. Местата за настаняване имат контракт с медицински център, с цел да може да реагират при заболяване.

Насоките на Европейска комисия са да стартираме поетапно отварянето на вътрешните граници в сходство с епидемиологичната конюнктура, няма дискриминация и разнообразни условия за българите, които биха пътували за съответна страна, и за нейните жители у нас.

Декларацията, готова за пътешестване на личен риск, се отнася за момента, когато границите се отворят за туристически пътувания за задгранични жители към България. Освен с вътрешния пазар за нас най-реалистично е да стартираме с туристи от прилежащите страни, за чиито визити се употребява авто превоз, сподели министърът.

Тя акцентира, че напътствията към сектора са оптимално общи, с цел да може всеки шеф да възнамерява по какъв начин да провежда спазването на здравните и санитарните условия съгласно вида на обекта.

По-късно в Златни пясъци министър Ангелкова организира работна среща и с представителите на Съюза на хотелиерите и на Съюза на притежателите за развиване на курорта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР