Благодарение на предприетите от вятърните паркове в региона на Калиакра

...
Благодарение на предприетите от вятърните паркове в региона на Калиакра
Коментари Харесай

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши, че ветропарковете край Калиакра са безопасни за биоразнообразието

Благодарение на подхванатите от вятърните паркове в района на Калиакра ограничения и внедрените мониторингови системи, оборудванията не съставляват опасност за запазване на природата и биоразнообразието в региона. Това стана ясно откакто в Страсбург бе прекъснато делото за построяването на ветропаркове в региона на Калиакра и Балчик. В края на ноември на свое съвещание Постоянният комитет на Бернската спогодба с единомислещо единодушие взе решение да затвори досието по случая „ Калиакра “, обвързван с вложенията във ВЕИ в Североизточна България.

Досието бе отворено през 2004 година През 2007 година Постоянният комитет на Конвенцията насочи рекомендация към България, съдържаща редица условия. Комитетът регистрира подхванатите ограничения от страна на ВяЕЦ „ Свети Никола “ като максимален вятърен парк в България, както и на останалите вложители във ветропаркове в района, Министерството на околната среда и водите и на останалите способени институции. 

Още с стартирането в употреба на ВяЕЦ „ Свети Никола “ във вятърния парк работи и система за мониторинг и отбрана на птиците. Ето за какво ВяЕЦ „ Свети Никола “ е в основата на основаната преди години Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, към която са присъединени и останалите вятърни паркове в региона на Калиакра. Интегрираната система е изцяло съобразена с европейските условия за запазване на дивите птици.

Тя съчетава мониторинга на мощни радарни системи и работата на терен на опитни орнитолози. Системата минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, тъй като при нужда орнитолозите издават заповеди за прекъсване на единични, групи турбини или цели вятърни централи. Това обезпечава безвреден кулоар за прекосяване на мигриращите птици, тъй като отбраната им и опазването на биоразнообразието е приоритет на AES България. В резултат от стартирането в деяние на Интегрираната система през последните повече от 10 години няма регистриран нито един случай с птици от типовете с консервационна значителност. 

Със своите 156 МВт. мощ вятърният парк „ Свети Никола “ обезпечава към 20% от общо конфигурираните ветрови мощности в България. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР