Благодарение на хората в отбраната въоръжените ни сили са готови

...
Благодарение на хората в отбраната въоръжените ни сили са готови
Коментари Харесай

Министър Запрянов: Силна българска отбрана е възможна само с хора, възпитани и изградени като истински лидери

Благодарение на хората в защитата въоръжените ни сили са подготвени да работят професионално и дейно за отбраната на територията на страната, да способстват за интернационалния мир и непоклатимост и да дават неотложна помощ при рецесии. Това съобщи министърът на защитата Атанас Запрянов през днешния ден, 3 септември, на тържественото разкриване на новата академична 2024-2025 година във Военна академия „ Г.С. Раковски ". По традиция той и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов произнесоха първите за годината университетски лекции пред командно-преподавателския състав и слушателите на Академията.

Министър Запрянов подчертава на провокациите, рисковете и заканите в променената среда на сигурност и очерта целите пред отбранителната политика.

„ Свидетели сме по какъв начин войната от ден на ден се отдалечава от схващанията, разбиранията и моралните полезности на демократичните страни. Наблюдаваме разширението ѝ в нови области и измерения: киберпространство, галактическо пространство и когнитивно измерение ", уточни той. Сред непосредствените закани за демократичните страни и полезности министърът на защитата уточни още тероризмът във всичките му проявления и повишаването на неконтролираната миграция.

„ В този подтекст нашият цивилизационен избор да бъдем част от свободния свят на най-проспериращите и мощни страни в света, обединени в Организацията на Северноатлантическия контракт и Европейския съюз, ще бъде защитаван и укрепван ", съобщи министър Запрянов. „ Именно по тази причина продължаваме ускорено да градим мощна българска защита в границите на НАТО и Европейски Съюз, която, от своя страна, е допустима единствено с хора, възпитани и построени като същински водачи. Затова те са главният приоритет и вниманието е фокусирано на първо време върху тях ", безапелационен беше министърът на защитата. По думите му, хората в защитата са най-важният съставен елемент на качествата, по тази причина във фокуса на напъните от една страна е решаването на казуса с високия % незаети вакантни места за военнослужещи, а от друга - използването на новаторски подходи за дейно ръководство на човешките запаси, за повишение на мотивацията на персоналния състав.

„ Днес вие имате шанса да станете част от действителна позитивна смяна във въоръжените ни сили още от идната година ", обърна се към офицерите, обучаеми във Военната академия, министър Запрянов. „ Първо, ще имате нови бойни машини, самолети и кораби. И не в някое ярко далечно бъдеще, а единствено след няколко месеца. В напреднала фаза са плановете за нова система за противовъздушна и противоракетна защита - IRIS-T, за трикоординатни радари и за бреговите противокорабни ракетни комплекси. Второ, с новата техника и добитите тук познания ще продължите напред и нагоре като военни водачи от нов вид - способни, уверени и сполучливи. Трето, за вашия труд ще получавате заплати, изчислявани по нова база, обвързана със междинната работна заплата по данни от Националния статистически институт. Това ще обезпечи предвидимост, резистентност и чувство за сигурност у вас и у хората, които ръководите ", означи министърът на защитата и добави, че се работи интензивно за нов обществен пакет от ограничения в полза на хората в защитата.

Министър Запрянов посочи нуждата от съответно финансиране на защитата освен за решение на казуса с некомплекта, само че и за ускорение на модернизацията и превъоръжаването, както и за повишение на равнището на подготовка и подготвеност на силите.

„ Твърдо продължаваме политиката за одобряването на страната ни като ефикасен съдружник в НАТО и член на Европейски Съюз ", уточни министър Запрянов и подчертава на укрепването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО по източния фланг, най-много в региона на Черно море. По думите му, в бъдеще приносът ни ще се ускорява, изключително що се отнася до построяването на съюзни структури и формирования на наша територия, развиването на военната подвижност и на качествата на страната-домакин.

„ Нашата задача е да помогнем на хората да осъзнаят в точния момент обективната действителност, че занапред нататък защитата ще заема все по-важно място и ще дава все по-съществен принос в гарантирането на сигурността на нацията ", съобщи министър Запрянов.

Българската отбранителна политика в новата стратегическа действителност

Лекция на министъра на защитата Атанас Запрянов
на тържественото разкриване на новата академична 2024-2025 година във Военна академия „ Г.С. Раковски "
3 септември 2024 година

Уважаеми господин адмирал,
Уважаеми господин генерал-майор,
Уважаеми преподаватели и обучаеми,
Уважаеми госпожи и господа,


Образованието е голяма полезност. То е независимост, прозорец, светлина, мощно оръжие, посока и ключ към доста порти. Преди повече от две епохи американският доктор, стихотворец, учител и публицист Оливър Уендъл Холмс е споделил: „ Образованието на един човек би трябвало да стартира най-малко 100 години преди той да се роди ". Военното обучение не е изключение.

Военна академия " Георги Стойков Раковски ", която е най-старото висше военно учебно заведение в България и е правоприемник и последовател на най-хубавите обичаи във военното обучение и военната просвета, към този момент 112 години приготвя елита на българския офицерски корпус. Ръководството и университетският състав на Академията сте призвани да обучавате и възпитавате новите генерации военни и цивилни водачи в духа на европейските полезности - самостоятелни свободи и права на индивида, народна власт и господство на закона. Тези полезности са в основата на патриотизма и националните ни обичаи като свободна, демократична и правова европейска страна. Държава, за която мечтаеха и се бориха Левски, Ботев и Раковски.

По традиция имам достойнството да изнеса първата лекция за новата академична образователна година. Винаги ми е изключително прелестно и вълнуващо по разнообразни мотиви да се завръщам тук, във Военната академия, където приключих първия випуск на Генералщабния факултет и на която имах достойнството да бъда шеф преди 22 години.

Днес всички ние живеем в радикално изменена, нова действителност. Войната освен се завърна в Европа, само че тя бушува в самото ѝ сърце, едвам на няколкостотин километра от нас. Бруталната и непредизвикана военна експанзия на Руската федерация против Украйна, придружена от систематичните военни закононарушения на съветските въоръжени сили, съставлява жестоко нарушаване на Устава на Организация на обединените нации и на интернационалното право. Тази експанзия в действителност унищожи построената след Втората международна война европейска архитектура за сигурност. Реваншистката, ревизионистична и неоимперска политика на Русия носи висок рисков капацитет както за предизвикателство на нови, по този начин и за разпалване на замразени рецесии и спорове.

Освен Русия, която е най-значителната и директна опасност за сигурността на Алианса, належащо е да следим с нараснало внимание и политиката на Китай. Въпреки, че с Китай поддържаме обичайно положителни двустранни връзки към този момент 75 години, като съдружник в НАТО България споделя съюзната оценка, съгласно която Пекин продължава да слага систематични провокации пред евроатлантическата сигурност. Считаме, че Китай би трябвало да приключи всякаква материална и политическа поддръжка за съветската експанзия срещу Украйна. На срещата на върха на НАТО във Вашингтон съдружниците ясно обявиха това.

Предизвикателствата, рисковете и заканите набъбнаха по мащаб и трудност. Свидетели сме по какъв начин войната от ден на ден се отдалечава от схващанията, разбиранията и моралните полезности на демократичните страни. Наблюдаваме разширението ѝ в нови области и измерения: киберпространство, галактическо пространство и когнитивно измерение. Ускорените промени, стратегическите разтърсвания, всеобхватната неустойчивост, властническите и тоталитарни режими ще са провокации, които ще фрагментират основания на правото интернационален ред и ще засилят стратегическото състезание и опълчване.

Тероризмът във всичките му проявления остава непосредствена опасност за демократичните страни и полезности. Икономическите проблеми, общественото неравноправие, въоръжените спорове, демографският напън, изчерпването на жизненоважни запаси като питейна вода и обработваема земя, подбудени от климатичните промени, неизбежно водят до повишаване на миграцията. Неконтролираната миграция провокира съществени стопански и обществени проблеми. Запазва се рискът от навлизане посредством миграционните потоци на лица, свързани с интернационалния тероризъм. Наред с това, очевидци сме на прогресивен тренд на популизъм и краен шовинизъм, които нападат и ерозират нашите полезности и единството на обществата и демократичните страни.

В подтекста на този все по-несигурен свят, нашият цивилизационен избор да бъдем част от свободния свят на най-проспериращите и мощни страни в света, обединени в Организацията на Северноатлантическия контракт и Европейския съюз, ще бъде защитаван и укрепван. Именно по тази причина продължаваме ускорено да градим мощна българска защита в границите на НАТО и Европейски Съюз, която, от своя страна, е допустима единствено с хора, които да бъдат възпитани и построени като същински водачи. Независимо дали пазиме нашата лична територия и тази на нашите съдружници, дали способстваме за интернационалния мир и непоклатимост, или предоставяме неотложна помощ при рецесии, нашите въоръжени сили постоянно са подготвени да работят професионално и дейно, с помощта на хората в защитата. Именно те са нашият първи приоритет и вниманието ни е фокусирано на първо време върху тях.

Затова през днешния ден вие, обучаемите, имате шанса да станете част от действителна позитивна смяна във въоръжените ни сили още от идната година. Първо, ще имате нови бойни машини, самолети и кораби. И не в някое ярко далечно бъдеще, а единствено след няколко месеца. В напреднала фаза са плановете за нова система за Противовъздушна отбрана и ПРО - IRIS-T, за трикоординатни радари и за бреговите противокорабни ракетни комплекси. Второ, с новата техника и добитите тук познания ще продължите напред и нагоре като военни водачи от нов вид - способни, уверени и сполучливи. Трето, за вашия труд ще получавате заплати, изчислявани по нова база, обвързана със междинната работна заплата по данни от Националния статистически институт. Това ще обезпечи предвидимост, резистентност и чувство за сигурност у вас и у хората, които ръководите. В Министерството на защитата работим интензивно за нов обществен пакет от ограничения в полза на хората в защитата.

Днешното събитие дава отлична опция да си напомним, че преди месеци се навършиха 75 години от основаването на НАТО и 20 години от участието на България в Алианса. С възприятие на задоволство означаваме какъв брой доста постигнахме за тези години, само че и осъзнаваме какъв брой доста към момента би трябвало да бъде направено. България през днешния ден е допустимо най-надеждно предпазена срещу военна експанзия, тъй като гради защитата си в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Стратегическата идея на НАТО и Стратегическия компас на Европейски Съюз са неразделна част от стратегическата рамка на отбранителната ни политика. Днес България е благонадежден съдружник в НАТО и това е наш изключително значим народен интерес.

Стратегическият компас на нашата отбранителна политика е направеният от нацията ни избор да бъдем част от демократичната и свободна евроатлантическа общественост и полезностите, които ни сплотяват - независимост на личността, народна власт, господство на закона. Затова твърдо продължаваме политиката за одобряването на страната ни като ефикасен съдружник в НАТО и член на Европейски Съюз, с деен принос към построяването на предното наличие на югоизточния фланг на Алианса. В тази връзка, на последната среща на върха на НАТО във Вашингтон дружно с останалите съдружници взехме основни решения за бъдещето на НАТО. Решенията са в три основни посоки: усилване на възпирането и отбраната; институционализиране за помощта на Украйна и усилване на съдействието със сходно мислещи наши сътрудници от Индийско-Тихоокеанския район.

Приносът ни към груповата защита е обвързван с построяването и поддържането в подготвеност на контрактуваните за България формирования и качества по военните и цивилен Цели за качествата на НАТО. През 2024 година започва нов цикъл на отбранително обмисляне в Алианса. Новият пакет Цели слага доста по-високи условия към качествата, изключително що се отнася до подобряването на системата за командване и ръководство, готовността на силите, поддръжката на страната-домакин и националната резистентност. Отделяме нараснало внимание на договарянето на военните и цивилен Цели за качества на НАТО и съответните планове и начинания за създаване на военни качества на Европейски Съюз, тъй че да осигурим повишение на възпиращия и защитителен капацитет и осъществяване на отбранителните проекти. В новите условия качествата за групова защита са неотделима част от националната ни защита.

Новият защитителен проект на НАТО за района слага повишени условия за поддръжка като страна-домакин при развръщането и прекосяването на съюзни сили. Важно е да съвместим националните военни потребности и съюзните условия по военната подвижност в подтекста на проектите за въздържане и защита с индустриалното и инфраструктурно развиване на страната. Засилваме капацитета за въздържане и защита с гъвкави и боеготови сили на място - национални и съюзни, усъвършенствана дарба за бързо увеличаване, предно разполагане на ресурси от въоръжение, муниции и съоръжение, както и засилени подготовка и учения по сюжетите за групова защита.

Укрепването на възпиращия и отбранителния капацитет на НАТО по източния фланг, най-много в Черно море, е главен приоритет за България. В бъдеще нашият принос ще се ускорява, изключително що се отнася до построяването на съюзни структури и формирования на наша територия, развиването на военната подвижност и на качества на страната-домакин. Затова е належащо да се развива и надгражда съдействие с останалите съдружници от района.

В непосредствена вероятност, нашият принос в обезпечаването на изпълнимостта на отбранителните проекти на Алианса е обвързван със сформирането на наша територия на многонационален дивизионен щаб към Структурата на силите на НАТО, със основаването, взаимно с Румъния, на Регионално компонентно командване на специфичните сили и с подписването на писма за желание със прилежащите страни-членки за обезпечаване на военната подвижност в района.

Присъствието на многонационални формирования у нас е израз на съюзната ангажираност към сигурността ни и носи директен възпиращ и защитителен резултат. България, като страна-домакин на многонационална бойна група, ще продължи работата по основаване на нужните условия за повишаване на бойната група до бригада, при положение на нужда и съгласно оценката за равнището на опасност. Целта ни е да създадем условия българските военнослужещи да живеят, да упражняват и да се приготвят дружно с сътрудниците си от съюзни армии за защитата на страната ни, при съществуване на модерна материална база и уреди на наша територия.

В допълнение, съветската военна експанзия срещу Украйна попречва свободното комерсиално мореплаване в Черно море, като по този начин визира отрицателно и нашите стопански ползи. Тук съществува действителната заплаха от морските мини, заради което дружно с Румъния и Турция създадохме противоминна група.

Оставаме интензивно ангажирани с военното съдействие със съдружниците и сътрудниците от Югоизточна Европа и района на Черно море, както и с подпомагането на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, Украйна и Грузия.

Дами и господа,

Във фокуса на националната отбранителната политика стои укрепването на националната защита като интегрална част от груповата. Затова продължаваме осъществяването на признатите от Народното събрание „ Програма за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили до 2032 година " и „ Програма за вложения в защитата до 2032 година ". Бих желал да подчертая, че и двете стратегии остават настоящи. В подтекста на към този момент сполучливо приключилия Стратегически обзор на отбранителната политика, изготвихме и обсъдихме на Съвет по защита план на „ Бяла книга за защитата 2024 ". Целта на процеса беше да дефинира нужните решения за донастройване и внасяне на корекции в провежданите политики, в границите на настоящата стратегическа и концептуална база на защитата.

В изискванията на влошаваща се среда на сигурност и вилнееща пълномащабна война в непосредствена непосредственост до нас, ще подсигуряваме последователност в задачите и целите в защитата и при осъществяването на уговорките ни в НАТО и Европейски Съюз. Ще продължим напъните за поетапното разрешаване на насъбраните през годините проблеми в бранша. Служебното държавно управление, следвайки позитивните постижения в отбранителната политика и в дух на последователност, ще работи за осъществяването на одобрените от Народното събрание управнически решения. Нашата политика остава със мощна евроатлантическа устременост. Затова през мандата на служебния кабинет поредно ще осъществяваме, в дух на последователност, няколко съществени целта на отбранителната политика.

Най-напред желая да посочи, че в центъра на напъните ми е да подсигурявам, че защитата, като една от най-съществените държавни функционалности, стои в центъра на публичния интерес. Нещо повече. Нашата упоритост и ние като хора, посветили се на защитата, е да мотивираме българското общество да реализира нужната пренастройка на мисленето си, поради днешната радикално изменена среда на сигурност. Нашата задача е да помогнем на хората да осъзнаят в точния момент обективната действителност, че занапред нататък защитата ще заема все по-важно място и ще дава все по-съществен принос в гарантирането на сигурността на нацията.

Днес променената стратегическа среда продължава да слага нови и още по-високи условия към качествата на нашите въоръжени сили по всички техни съставни елементи. Това обаче важи най-много за хората, които са най-важният съставен елемент на качествата. Ето за какво това е приоритет номер едно в работата ми като длъжностен министър. Затова решаването на острия проблем с високия % незаети вакантни места за военнослужещи е във фокуса на напъните ни. Общият некомплект надвишава 21%, като изключително тежко е ситуацията в Сухопътните войски, които са гръбнакът на нашите въоръжени сили. Сигурен съм, че решаването на този проблем ще остане съществена задача и за идващите политически и военни управления на Министерството на защитата. Защото без задоволително готови и стимулирани военнослужещи и най-новата и съвременна техника е на практика безполезна. За да въведем нови и оперативно съвместими системи въоръжение следва да сме обезпечили задоволително готови експерти.

Усилията ни за превъзмогване на дефицита на военнослужещи напълно предстоящо през днешния ден се свързват с една тематика, която медиите неведнъж поясняват манипулативно в търсене на сензация. Това, на собствен ред, поражда политически стимулирани спекулации. Става дума за нуждата да стартираме необятен публичен спор за вероятно въвеждане на форми на наложителна военна подготовка на жителите за отбрана на Отечеството. Заявявам изрично, че в Министерството на защитата не обсъждаме и не предвиждаме връщане на наборната военна работа, или на казармата, каквато я познаваме от предишното. Този въпрос беше прегледан и в подтекста на към този момент приключилия Стратегически обзор на отбранителната политика.

Нашият разбор регистрира сериозните провокации при попълване на високия % вакантни длъжности и оттова нуждата да търсим нови подходи, ограничения и запаси. Освен това, нужни са и ограничения за превъзмогване на рецесията в окомплектоването на доброволния запас, както и за подготовката на жителите за отбрана на Отечеството, организацията и ръководството на мобилизацията и мобилизационните запаси, доклада и обявяване на запасите със модерни цифрови средства. Ето по тази причина се постанова да има необятно публично разискване на тези въпроси. В последна сметка, за вероятно въвеждане на каквито и да е форми на наложителна военна подготовка, окончателната дума има Народното събрание.

Правим всичко допустимо, с цел да се оправим с острия проблем с дефицита на военнослужещи. Вече загатнах една от взетите незабавни ограничения, която към този момент е реалност. Приети бяха промени и допълнения на Закона за защитата и въоръжените сили, с които от първи януари следващата година ще имаме нова система за образуване на възнагражденията на военнослужещите. Заплатите на хората в защитата по-рано тази година бяха увеличени приблизително с 10%. От началото на 2025 година планираме нарастване от още към 30 на 100. Целта ни е да осигурим предвидимост, резистентност и най-много - чувство за сигурност у хората с униформа. Важно е средствата за тази мярка да бъдат обезпечени, без това да е за сметка на към този момент планувани разноски за рационализация и превъоръжаване. Още по-съществено обаче е да не стопираме дотук, а да съвместим всичко това с използване на новаторски подходи за дейно ръководство на човешките запаси, за повишение на мотивацията на военнослужещите и за създаване у тях на полезности, умения, дарба за сериозно мислене и висока психическа резистентност. Особено внимание отделяме и на обществените придобивки за военнослужещите и техните фамилии.

Нашата цел е да запазим ускореното движение на превъоръжаването, в което към този момент сме навлезли с напредъка през последните месеци по основни капиталови планове за придобиване на нужните качества. В рамките на моя мандат до момента постигнахме забележителен прогрес по редица капиталови планове - довеждане докрай на плана за бойните кораби, придобиване на муниции за бойните машини „ Страйкър " и придобиването на система за противовъздушна защита със междинен обхват IRIS-T. От тази естрада е мястото особено да благодаря на народните представители, които ни поддържаха в тези старания. Това е насърчителен знак, че те схващат и споделят вижданията ни за значимостта и обективната нужда от ускорено превъоръжаване в радикално променената среда.

Вече имаме призната от Народното събрание Програма за вложения в защитата до 2032 година, в която са главните капиталови планове. Индикативната финансова рамка за реализация на Програмата е направена в сходство с прогнозните данни за действителния напредък на Брутният вътрешен продукт и е съобразена със периодите за реализиране на националните Цели за качества в границите на Процеса на отбранително обмисляне в НАТО. Основен източник за финансиране на осъществяването на плановете за рационализация за създаване на отбранителните качества са бюджетът на Министерството на защитата и разноските за защита по централния бюджет. Но съществуват и други източници за финансиране, като да вземем за пример стратегии и фондове на американското държавно управление и финансови обезщетения за предоставената на Украйна военна помощ.

За да осъществим всичко това, изключително в подтекста на нуждата от ускорение на модернизацията и превъоръжаването и повишение на равнището на подготовка и подготвеност на силите, е належащо да бъде обезпечено съответно финансиране на защитата. Бюджетът за защита би трябвало да покрива ефикасното създаване, развиване и потребление на българските въоръжени сили. Затова повишаването на разноските за защита следва да продължи стабилно във времето. Трябва да осъзнаем, че 2% от Брутният вътрешен продукт за защита към този момент са незадоволителни. Даже извънредно незадоволителни. Поради нуждата от ускорена рационализация и превъоръжаване и поради експоненциалното повишаване на отбранителните артикули на международния пазар, както и на база опита на други съдружници, да вземем за пример Полша и Румъния, към този момент мислим за задачата разноските за защита да бъдат на един резистентен във времето най-малко от най-малко 2.5% от Брутният вътрешен продукт. Амбицията ми като министър на защитата е още със Закона за държавния бюджет за 2025 година това равнище да бъде достигнато.

Друг основен приоритет за мен и целия ми екип е построяването на национална резистентност против хибридно влияние. Руската война срещу Украйна е придружена и от хибридна експанзия срещу НАТО, Европейски Съюз и в частност - против България. Основни цели на съветската подривна активност са процесът на взимане на суверенни национални решения и единството на съдружниците, само че също по този начин и полезностите, които ни управляват. Спирането на военната помощ за Украйна остава задача номер едно за съветската хибридна експанзия. Ето за какво в подтекста на следващите предварителни парламентарни избори може да се чака Кремъл да продължи с опитите си за интервенция в изборния развой. Това е изключително годно за дезинформацията като инструмент на хибридната война срещу България и оттова - опитите за всяване на страхове и разделяне в българското общество. Именно поради мощната кремълска акция за дезинформация, която демотивира част от претендентите за военна работа, Министерството на защитата натъртва върху построяването на качества за противопоставяне и за осъществяване на ефикасна стратегическа връзка с обществото.

Трябва добре да разбираме, че информацията през днешния ден става най-силното оръжие. Защото точно загубата на осведомителното поле може да обезпечи победа на съперника без нито един изстрел. Като приказваме за осведомително предимство, тук имаме поради освен осведомителните системи, които несъмнено играят основна роля за триумфите на бойното поле и в театъра на военните дейности, само че също по този начин и качествата да противодействаме на дезинформацията и за стратегически връзки с обществото. В тези условия можем да победим, единствено в случай че умеем да споделяме сполучливо нашия разказ и да осигурим устойчиво осведомително предимство над съперника.

Основната роля за този триумф играе системата на военната просвета и обучение, която приготвя бъдещите водачи в защитата. За да имаме сполучливи и ефикасни водачи, преди всичко, това значи да възпитаваме сериозно мислене. И освен. Нужно е да засилим гражданското образование на хората в защитата в духа на демократичните полезности и върховенството на закона, тъй че нашите военнослужещи да бъдат освен положителни експерти, само че и уверени бранители на полезностите, които ни сплотяват като общество на съвременна европейска България.

Предвид уроците от войната в Украйна, Военната академия има задачата да се трансформира в хъб за събиране, разбор и предаване на поуките от практиката. Това ще се отрази на концептуалната и доктринална база на защитата. Днес виждаме по какъв начин дроновете и качествата за водене на електронна война вземат решение изхода на борбите. И освен. Организацията също споделя своята решаваща дума. Възможността за координирано по едно и също време водене на интервенции в разнообразни домейни обезпечава бойно предимство. Свидетели сме по какъв начин съветската войска, която от позиция на командването и ръководството е застинала в предишното и е обременена от руското завещание, се проваля пред украинските въоръжени сили, които демонстрират еластичност, разпоредителност и бързо внедряват новости. Децентрализацията разрешава на украинските командири да вземат бързи и съответни решения съгласно ситуацията на бойното поле. Войната потвърди, че мисийното командване дава по-добри резултати от централизираното, като то може да се реализира единствено от необременени в мисленето си инициативни и виновни командири и водачи.

В тази връзка, военнообразователната система е належащо да приспособява стратегиите си и преподаваното наличие освен от позиция на военните уроци от войната в Украйна. В стратегиите бързо следва да навлязат поуките от практиката и от съветската хибридна война срещу нас. Това следва да бъде застъпено задоволително мощно в образованието на новите генерации водачи в защитата. По това направление има необятен капацитет за разширение и задълбочаване на съдействието на Военна академия освен с военнообразователните институции на НАТО, Европейски Съюз и съдружниците, само че също по този начин и с гражданските университетски институции и неправителствените организации.

В новия стратегически подтекст ясно си даваме сметка, че войната на Руската федерация срещу Украйна е опасност за мира и сигурността в цяла Европа. Руската военна експанзия е непосредствено предизвикателство за НАТО и Европейски Съюз, в това число и за нас самите. Ако оставим Украйна да бъде победена, съветската реваншистка политика на експанзия може да продължи и към други страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и неговата предходна сфера на въздействие. Това неизбежно значи да бъде наранена и нашата лична сигурност. Именно заради всичко това успеха на Украйна е в наш стратегически интерес. Това е единственият метод за възобновяване на мира в Европа и на интернационалния ред, учреден на правото. Ясно разбираме, че нашата сигурност на следващия ден зависи от успеха на Украйна през днешния ден. Целта на Украйна е да се възвърне и да се ползват правилата на интернационалното право.

Потвърждаваме също по този начин и поддръжката за евроатлантическото бъдеще на Украйна. Считаме, че Украйна един ден ще бъде част от Европейски Съюз и от НАТО, когато изискванията го разрешават. И това ще донесе спомагателна непоклатимост в района на Черно море и в цяла Европа.

В светлината на казаното дотук, отговорно декларирам, че ще продължим да оказваме военна и военно-техническа помощ за Киев в духа на взетите от Народното събрание решения и въз основата на постигнатото досега. През юли предложихме на държавното управление да утвърди изпращането на Украйна на муниции и имущество, които въз основа на наш разбор бяха избрани като непотребни за Българската войска. В тази връзка, на 25 юли Министерският съвет взе съответното решение. Продължаваме да търсим спомагателни благоприятни условия за оказване на военна помощ и вършим всичко допустимо, с цел да ускорим процеса на нейното снабдяване. За тази цел, работим интензивно с наши съдружници в НАТО.

Уважаеми госпожи и господа,

С началото на войната на Русия срещу Украйна политиката на силата в Европа се завърна, като архитектурата за сигурност на континента беше разрушена. Най-непосредствените провокации за сигурността ни през днешния ден идват от съветската военна експанзия срещу Украйна, както и от хибридната война на Кремъл. Затова нашата задача като политическо управление на Министерството на защитата е да продължим с ускорени крачки да построяваме мощна българска защита в НАТО и Европейски Съюз, като осигурим най-ефективно потребление на средствата, които обществото ни отпуска за задачата.

Уверен съм, че България ще продължи да се утвърждава като мощен и почитан член на НАТО и Европейски Съюз. С стимулирани хора в защитата, с нова система на възнаграждение на вашия труд, ново въоръжение и бойна техника, чакам забележителен действителен напредък в развиването на качествата. Това е моят ангажимент към вас.

Останалото е във вашите ръце! И това е вашият ангажимент. Не към мен, а към хората и страната, които сте се заклели да защитавате.

Пожелавам Ви сполучлива нова академична образователна година!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР