Благодарение на годишен бюджет от няколко милиарда долара и достъп

...
Благодарение на годишен бюджет от няколко милиарда долара и достъп
Коментари Харесай

Седем от най-амбициозните военни проекти на САЩ

Благодарение на годишен бюджет от няколко милиарда $ и достъп до някои от най-големите научни мозъци, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) - Агенцията за високо софтуерни разработки към Министерство на защитата на Съединените щати, създава нови планове - от мозъчни импланти до роботи. Сайтът digitaltrends.com разкри кои са най-амбициозните военни планове на DARPA. Ето 7 от тях:

7. Пластичен екзоскелет

Когато хората приказват за бъдещето на войната, те постоянно разискват потреблението на технологии като дронове или роботи , които ще бъдат заместители на човешки войски в багра. Но технологиите от най-голям клас могат да се употребяват и за " презареждане " на войските, като дават на хората усъвършенствани качества, в това число по-бързи скорости и по-голяма мощ.

Разработена от откриватели от Института за биологично въодушевено инженерство на Харвард, DARPA's Soft Exosuit е лека скелетна рамка за бойци, която може да усили силата и издръжливостта на потребителя, като се употребяват вградени датчици и микрокомпютър, с цел да дават отговор интелигентно на условията на потребителя.
 война Thinkstockphotos
6. Импланти за диагностика на здравето

Проектът на DARPA, основан взаимно с Изследователската работа на армията на Съединени американски щати, дава обещание да сътвори новаторско устройство за диагностика - с помощта на интегрираната с тъкани биосензорна технология.-->

Идеята е да се вграждат под кожата мънички меки хидрогелни датчици и да се употребяват за премерване на биомаркерите, свързани с О2, глюкоза, лактат, урея и йонни равнища. Тези датчици могат да останат в тялото в продължение на две години и да изпращат информация непосредствено към свързани устройства като смарт телефони. Ако бъде основана и публично налична версия на тази технология, тя може един ден да помогне на хората да се оправят с хронични болести като диабет.

5. Самоуправляващи се патрони

Снайперистки патрон , който трансформира самичък траекторията си, откакто е бил изстрелян, звучи като научна фантастика. Но сега се създава план, който скоро би могъл да отстрани проблемите, свързани с метеорологичните условия, вятъра или грешката на стрелеца.

EXACTO муниции употребява вградена система за ориентиране, с цел да я задържи на задачата. Но на какъв принцип ще работи системата за насочване на тези самоуправляващи се муниции е военна загадка.

4. Дрон за лов на подводници

Този дрон на DARPA се разграничава от общоприетото схващане за тези апарати и по скоро наподобява на кораб. Агенцията е основала 140-тонен самостоятелен самоуправляем катер за следене на противников подводници. Може да се употребява и за разкриване на плаващи мини в открития океан.

Този самостоятелен кораб може да работи непрестанно в продължение на 60-90 дни, без да е нужна човешка интервенция . След сполучливи морски опити прототипът " Морски ловджия " към този момент е даден на Службата за морски проучвания за спомагателни усъвършенствания.

3. Дирижабли колоси

Проектът на Walrus на DARPA се стреми да сътвори в ъздушен транспортен съд , кадърен да носи потребен товар от 500 до 1000 тона на разстояние до 12 000 морски благи (96 хиляди км) за по-малко от седмица. Такова транспортно средство би било извънредно потребно за бързото разполагане на огромен брой бойци и военна техника.

Но възможностите този план да бъде осъществен са дребни, само че DARPA продължава да учи опциите за основаване на „ хибридни ултра огромни въздухоплавателни средства “ (HULA).
 война Thinkstockphotos
2. Робо-насекоми шпиони

Различни типове инсекти са изследвани като част от програмата HI-MEMS, в това число летящи молци и бръмбари. Използвайки импланти, откривателите демонстрираха, че е допустимо да се подтикват мозъците на насекомите и да се управляват по време на полет. В последна сметка такива инсекти биха могли да се употребяват на място, с цел да получат достъп до зони, които не са елементарно налични за хора или роботи.

1. Интерфейс за противоположна връзка сред човешкия мозък и цифрови устройства

DARPA желае да развие " имплантируема система, способна да обезпечи точна връзка сред мозъка и цифровия свят ". Проектът се назовава Neural Engineering System Design (NESD) и има за цел развиването на ново потомство неврален интерфейс, кадърен да свързва хората непосредствено с компютри и други електронни устройства.. Идеята на плана е да се намерят способи за преобразяване на химическите и електрически сигнали на мозъка в машинночетими данни и назад. Крайният резултат би могъл да значи нервна връзка, която разрешава на човешкия мозък да се включи във видео излъчвания или, въпреки това, разрешава на компютрите да виждат тъкмо това, което виждаме във всеки един миг.

По принцип интерфейсите сред човешки мозък и електронно устройство (т. нар. Brain – Computer Interface) не са оригиналност, само че към момента технологията е извънредно неразвита. DARPA към този момент повече от десетилетие работи по решения в тази област и има известни триумфи при заместването на изгубени крака с изкуствени, които пациентът може да управлява посредством електрически импулси, изпращани до невроните.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР