Благодарение на автоматичната изследователска обсерватория Хъбъл астрономите са открили екзопланета

...
Благодарение на автоматичната изследователска обсерватория Хъбъл астрономите са открили екзопланета
Коментари Харесай

Открита е планета по-голяма от Юпитер 11 пъти

Благодарение на автоматизираната изследователска обсерватория Хъбъл астрономите са разкрили екзопланета единадесет пъти по-голяма от Юпитер. Една година на тази мистериозна планета трае почти 15 000 земни години.

Това голямо тяло се намира на 336 светлинни години от Земята. Според изчисленията на учените откритото галактическо тяло е ситуирано на разстояние почти 200 астрономически единици от нашето величие. Една астрономическа единица се равнява на 150 млн. километра, което значи, че голямата планета обитава почти на 30 000 млн. километра от Слънцето. Екзопланетата е няколко десетки пъти по-масивна от Земята и прави по един оборот към Слънцето на всеки 15 000 земни години.

Астрономите се надяват, че далечната гигантска планета ще им помогне да потвърдят или отрекат съществуването на мистериозната девета планета в Слънчевата система. Съществуването й в Слънчевата система от време на време се разисква в научната общественост.
Преди няколко години астрономите от Вашингтонския института Карнеги афишират, че са съумели да намерят друга планета в Слънчевата система с диаметър към 1000 километра, само че до момента към момента не са предоставени доказателства за това изобретение.

Нови данни за Юпитер от сондата Juno

Тези дни станаха обществени и данните за Юпитер от сондата Juno на НАСА са употребявани за откриване на повече информация за това по какъв начин се популяризират горещите точки в атмосферата и взаимодействат с останалата част.

„ Гигантските планети имат дълбока атмосфера без твърда или течна основа като Земята “, изясни основният откривател на Juno Скот Болтън от Югозападния проучвателен институт в Сан Антонио. „ За да разберете по-добре какво се случва в един от тези светове, би трябвало да погледнете под облачния пласт. Juno, който неотдавна приключи 29-тото научно наблюдаване от близко на Юпитер, прави тъкмо това. Наблюденията на галактическия транспортен съд хвърлят светлина върху старите мистерии и слагат нови въпроси – освен за Юпитер, само че и за света на газовия колос. “

Данните демонстрират, че атмосферата има региони с горещи точки, само че това не са дребни, изолирани джобове, както се смяташе преди. Вместо това те надничат в огромни елементи от „ прозорци “ среди, които са по-топли и по-сухи от други райони, като сухият район, който наподобява покрива целия северен тропичен пояс на планетата. Тези петна са свързани с пробиви в облаците, които разрешават на откривателите да надникнат в по-дълбоките пластове на атмосферата изпод.

Илюстрацията по-долу употребява данни, получени от задачата Juno на НАСА, с цел да изобрази високите електрически стихии на Юпитер. Специалната камера на Juno засече необикновени електрически проблясъци на тъмната страна на Юпитер, до момента в който летеше покрай планетата.

 Открита е планета по-голяма от Юпитер 11 пъти Илюстрация: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Ichistad / Heidi Ann Baker / Koji Kurmura

„ Високо в атмосферата, където се вижда гръмотевица, водата и амонякът се комбинират и стават невидими за микровълновото съоръжение на Juno. “

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР