-Благодарение на адекватната намеса на заместник-кмета на Бургас ЛорисМануелян жената

...
-Благодарение на адекватната намеса на заместник-кмета на Бургас ЛорисМануелян жената
Коментари Харесай

Психично болна бургазлийка подлуди ж.к. Лазур, общественият посредник се намеси

-Благодарение на съответната интервенция на заместник-кмета на Бургас ЛорисМануелян дамата е настанена в психиатрично лечебно заведение
-След лекуването 33 годишната жена ще бъде преместена в предпазено жилище за лица с психологични разстройства в Бургас
33 годишната жена е с потвърдена диагноза " Параноична шизофрения ". Тя живее напълно сама в апартамент в комплекс " Лазур ", няма живи родственици, които да се грижат за нея и постоянно да й дават медикаментите. В последните дни положението й внезапно се влошило.
Младата жена счупила прозорец на жилището си, почнала да става рискова, както за себе си, по този начин и за близките. След като умрял дядо й преди години, съседка почнала да я наглежда, да й носи храна, даже й плащала сметките, разпределяла й парите по този начин, че да има за всеки ден. Но болната жена почнала да става несъответстваща и положението от ден дневно ставало все по-зле. Тогава друга съседка се обръща за помощ към публичният медиатор на Бургас Тодор Стамболиев. 
" Момичето е единствено, живее в леден апартамент, няма ток, няма вода. Освен това стана рискова както за себе си, по този начин и за близките. Трябва да й се помогне, тъй като може да стане доста неприятно. Няма по какъв начин някой от блока да се грижи за нея непрекъснато. Има моменти, в които е нападателна и няма по какъв начин да се поддържа връзка с нея. Затова Ви молим за способена помощ! "- написа в сигнала си Тодор Стамболиев съседката на психологично болната жена.
" След като се срещнах с жалбата на разтревожената бургазлийка, незабавно изпратих писмо до заместник-кмета на Бургас Лорис Мануелян. Разбрах, че тя има открита диагноза и на няколко пъти се е лекувала.
Нямаше по какъв начин да остана апатичен от това, което се случва. В последна сметка дамата е болна и няма живи родители и близки, които да се грижат за нея. В такива обстановки човек не може да остане безразличен. От заместник-кмета по опазване на здравето получих съответна помощ и поддръжка, с цел да успеем да настаним момичето в психиатричната клиника. "-казва публичният медиатор Тодор Стамболиев. 
Той е признателен на ЛорисМануелян за бързата реакция и по тази причина, че дружно са съумели да намерят решение на казуса. Веднага на място, където живее болната жена са били изпратени полиция, кола за спешна помощ. Пълно подпомагане оказа и госпожа Снежана Атанасова от Дирекция " Социално подкрепяне "-Бургас. Така, с общи старания,жената бе настаненав Центъра за психологично здраве- Бургас.
В лечебното заведение болната жена непринудено се е подписала, че би трябвало да остане под лекарско наблюдаване, което е облекчило процедурата за настаняване. След няколко месечен престой в болничното заведение, тя ще бъде преместена в предпазено жилище за лица с психологични разстройства в Бургас. 
" Изключително съм щастлива и признателна на Обществения медиатор господин Тодор Стамболиев, както и на всички, които се включиха в оказване на помощ към нашата болна съседка. Нямаше ние по какъв начин да оставим един човешки живот да бъде убит, единствено тъй като няма живи близки и родственици ". -изказва благодарността си съседката, която е написала сигнала до бургаския омбудсман.
А ето какви са стъпките за наложително настаняване, когато лице с потвърдено психическо разстройство, няма живи родственици, които да се грижат за него и отхвърля непринудено да остане на лекуване. В такива случаи настаняването се прави с подаване на писмена молба до прокурора от съседи с искане за произвеждане за формиране на дело за наложително настаняване. Към молбата могат да бъдат добавени писмени свидетелски показания. Компетентният съд по тези производства е Районният Съд. 
Делото се преглежда в намерено съвещание. С решението си съдът се произнася по отношение на нуждата от настаняване за наложително лекуване, както и за методът и мястото, където следва да бъде извършено лекуването. 
" В съответния случай, тази процедура беше съкратена, поради доброволното предпочитание на 33 годишната жена да остане за лекуване в Центъра за психологично здраве. Така, с помощта на съдействието на заместник-кмета Лорис Мануеляни на Снежана Атанасова от Дирекция " Социално подкрепяне " успяхме да помогнем както на болната жена, по този начин и на хората, които живеят в съседство с нея. "- споделя публичният медиатор на Бургас Тодор Стамболиев.
И прибавя, че постоянно се стига до съответно решение, когато институциите работят дружно, с цел да бъдат в интерес на жителите на община Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР