Blackstone Group купува индустриални складове в САЩ от базираната в ...

Blackstone Group купува индустриални складове в САЩ от базираната в

Blackstone сключи най-голямата частна имотна сделка в света

Blackstone Group купува индустриални хранилища в Съединени американски щати от основаната в Сингапур компания за логистични парцели GLP в договорка за 18,7 милиарда $. Двете компании оповестиха, че това е най-голямата частна имотна трансакция в света, предава Ройтерс.

Сделката на най-големия управител в света на различни активи се случва в миг, когато вложителите влагат милиарди долари в придобиването на логистични парцели на фона на растежа на електронната търговия, който подтиква търсенето на складови площи.

Blackstone заяви, че трансакцията включва 16,6 млн. кв. м градски логистични активи, което е близо два пъти повече от притежаваните досега от компанията индустриални парцели в Съединени американски щати.

„ Логистичните парцели са най-значимата ни световна капиталова тематика през днешния ден и чакаме да развием съществуващото ни портфолио, с цел да отговорим на растящото търсене на електронната търговия “, споделя Кен Каплан, един от световните ръководители на Blackstone Real Estate.Още по тематаКоя е най-голямата имотна компания в света?Blackstone набира най-големия фонд за недвижими парцели в историятаBlackstone е в напреднал стадий на договаряния за пазаруването на част от Thomson Reuters

GLP разширяваше бизнеса си в Съединени американски щати през последните четири години и се трансформира във втория по величина логистичен състезател след Prologis. Сред клиентите ѝ са Amazon.com, Walmart, Adidas и L’Oreal.

Стефани Лау, старши анализатор в Moody’s, споделя, че американските активи на GLP се намират на местоположения с лимитирано предложение, което ги прави по-привлекателни, а високата претовареност е различен позитивен фактор.

Сделките с парцели набраха скорост в световен проект през последните години, като предходната година са били оповестени преводи на обща стойност 353 милиарда $, сочат данни на Dealogic.

След последната договорка Blackstone заяви, че притежаваните от нея логистични активи в света са достигнали над 86,4 млн. кв. м.

Blackstone ще раздели активите на GLP на два фонда, като световният ѝ опортюнистичен стратегически фонд BREP ще поеме 10,6 млн. кв. м за 13,4 милиарда $, а Blackstone Real Estate Income Trust (BREIT) ще вземе 5,9 млн. кв. м за 5,3 милиарда $.

GLP се насочва към Азия

Макар че счита да резервира наличието си в Съединени американски щати след договорката с Blackstone, GLP ще насочи вниманието си към Азия, където има 19,6 млн. кв. м площи в Китай, както и 5,2 млн. кв. м в Япония, демонстрира отчет от октомври 2018 година на Moody’s.

Финансовата интензивност в логистичния бранш нараства в Азия като цяло.

Азиатската логистична компания ESR Cayman, подкрепяна от компанията за частни финансови вложения Warburg Pincus, може да пристъпи към първично обществено предложение в Хонконг за до 1,4 милиарда $ тази седмица, оповестиха двама осведомени източници. Тя обаче отсрочи плануваното IPO в понеделник поради волатилните пазари.

GLP ръководи активи на обща стойност 64 милиарда $. Имотната ѝ платформа предлага активи с обща повърхност от 72,9 млн. кв. м, заяви компанията.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg