Бизнесменът Миню Стайков осъди България в Страсбург заради продължителен и

...
Коментари Харесай

Страсбург: Спецсъдилищата са държали Миню Стайков в ареста без сериозни аргументи

Бизнесменът Миню Стайков осъди България в Страсбург поради нескончаем и голословен арест в продължение на близо две години и половина. Делото му беше гледано с приоритет от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) поради фрапантните обстоятелства по проблема. Според Съда българските управляващи са отговорни за нарушение в няколко аспекта на правото на независимост и сигурност на Стайков, което включва правото на всеки задържан да бъде изправен пред самостоятелен съд в рационален период и да оспори задържането си, а в случай че то е непозволено, съдът е задължен да подреди незабавното му освобождение. (Р)
Като присъда за спецправосъдието
В решението си Европейски съд по правата на човека е направил обстоен разбор на нарушаванията по проблема със задържането на Стайков, което в действителност е единственият премет на делото, без да се взема отношение по същината на обвиняването против него. Основните нарушавания, които Европейски съд по правата на човека откроява в този случай, са несъразмерната дълготрайност на задържането и неналичието на ясни и поредни претекстове на съда, с които той удостоверява оставането на Стайков зад решетките.

Решението на Европейски съд по правата на човека е извънредно любопитно в подтекста на повдигнатия спор за закриване на спецправосъдието и настояването за разбор за работата на спецсъдилищата и спецпрокуратурите досега, който Висш съдебен съвет отхвърли.

Делото е формирано по тъжба на Стайков против задържането му в следствения арест в подтекста на две формирани наказателни производства против него. Първоначално той беше арестуван на 6 септември 2018 година по обвиняване за образуване на незаконна група за пране на пари. По-късно, на 7 май 2019 година, съдът постанови ново задържане на съображение на второ наказателно гонене за проведена незаконна група за осъществяване на голям брой закононарушения - корупция, данъчни закононарушения, документни измами с фондове на Европейски Съюз за аграрни дотации и други Чак на 1 февруари 2021 година предварителният арест на Стайков е сменен с домакински арест. Междувременно, името на Миню Стайков бе обвързвано с изказвания за принуждение и тормоз в следствения арест, осъществено върху него с благословията на наздирателите. Това стана известно около разкритията на предприемача Светослав Илчовски пред парламентарната комисия за проверка на дейстията на предходното ръководство. Според Илчовски, фрагменти от малтретирането са гледани от телефон на празненство с присъединяване на премиера. Стайков отхвърли да е подлаган на принуждение.
Две години, четири месеца и 20 дни в ареста
В решението си от през днешния ден Европейски съд по правата на човека отбелязва, че предмет на делото е продължителността на задържането от две години, четири месеца и двадесет и шест дни от 6 септември 2018 година до 1 февруари 2021 година, доколкото Стайков не е обжалвал интервала на домашния арест, който също е тип отнемане от независимост. Подобна дълготрайност на задържането " може да провокира съществено безпокойствие и би трябвало да изисква доста солидна аргументация ".

Стайков е арестуван за типичен случай на проведена незаконна активност и първичното му задържане и удължаването му по време на предварителното следствие се основават на съответни и задоволителни учредения. Това обаче не значи, че управляващите имат неограничени правамощия да продължат тази мярка. Напротив, " обратно на изказванието на Апелативния профилиран углавен съд (от лятото на 2020 г.) тези учредения стават все по-малко съответстващи с течение на времето ", отбелязва Европейски съд по правата на човека.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР