Бизнесът застана зад гърба на глобената верига магазини за детски

...
Бизнесът застана зад гърба на глобената верига магазини за детски
Коментари Харесай

Бизнесът застана зад гърба на глобените от КЗК Хиполенд |

Бизнесът застана зад тила на санкционираната верига магазини за детски играчки Хиполенд.

В позиция на Сдружението за съвременна търговия от през днешния ден се показва, че наложената от Комисията за защита на конкуренцията санкция за " заблуждаваща реклама " повдига значими въпроси за бизнес средата в България.

На 13 ноември Комисия за защита на конкуренцията санкции с 124.5 хиляди лева веригата, подкрепила антиправителствените митинги, за промоция на артикули Lego от началото на 2020 година Как става това?

Един " инцидентен " човек отива в Хиполенд с желанието да си купи шест типа Lego в промоция, но има единствено пет. В други магазини от веригата го има и шестия, само че индивидът не е длъжен да обикаля. Почувствал се ощетен и взема решение да работи. Сезира комисия, само че не Комисията за отбрана на потребителите, както подсказва логиката. Сезира Комисията за защита на конкуренцията. Тя стартира произвеждане и го приключва с шестцифрена санкция за веригата бунтовник.

Хиполенд е част от Сдружението за съвременна търговия, дружно с най-големите търговски вериги у нас: " Аванти 777 " ЕООД, " Билла България ” ЕООД, „ Ван Холдинг “ ЕООД ( " Фантастико " ), " Дайхман търговия с обувки " ЕООД, " дм България " ЕООД, “Доверие - Брико ” АД ( " Мосю Бриколаж " ), " Кауфланд България ЕООД и Ко ” КД, " Лидл България ЕООД & Ко ” КД, “Максима България ” ЕООД ( " Т Маркет " ), " Промаркет " ООД, „ Хаус Маркет България “ ЕАД (ИКЕА).

Днес те надигат глас против решението на Комисия за защита на конкуренцията освен с цел да защитят Хиполенд, а тъй като санкцията повдига съществени терзания за изискванията, при които работят и те.

" С решението Комисия за защита на конкуренцията слага неизпълними условия към провеждането на рекламни акции " - пишат от Сдружението и коментират: " количествените ограничавания, използвани към предлаганите артикули, да бъдат комуникирани в безусловно всички рекламни материали, без значение дали техните формат и характерности разрешават това, или да бъде обезпечена и обезпечена с цената на следващо налагане на наказания наличност на всички рекламирани артикули във всички търговски обекти и/или онлайн платформи за продажба за целия период на акцията.

Нещо повече, решението на Комисия за защита на конкуренцията слага търговците в цялостна неопределеност и липса на правна сигурност даже при осъществяване на непостижимите условия за всестранна и изчерпателна комерсиална връзка, по какъв начин ще бъдат тълкувани от надзорния орган направените послания към потребителите и дали разбирането им няма да е едностранчиво и в услуга на избрана преследвана цел – налагане на глоба на избран търговец.

Подобни условия не произтичат от закона и слагат търговците в неспособност даже и при най-хубаво обмисляне да популяризират понижение на цените без риск от наказания. Така конкуренцията не се пази, а се поврежда , защото безпричинно се лимитира рекламата и предлагането на артикули в полза на потребителите ".

От СМТ повдигат още един въпрос - за самосезирането на Комисия за защита на конкуренцията по сигнал от консуматор.

" Практиката за самосезиране на Комисия за защита на конкуренцията по сигнал от консуматор е извънредно противоречива, защото потребителските проблеми нямат директно отношение към конкуренцията на пазара и следва да се преглеждат от различен държавен орган - Комисията за отбрана на потребителите. Смесването или даже изземването на компетентности води до това, че Комисия за защита на конкуренцията е в положение да наложи тежки санкции за практики, против които даже няма недоволство от съперник и които засягат единствено връзките сред консуматор и търговец. Сигналите от консуматор също по този начин дават опция за съвсем анонимно сезиране на Комисия за защита на конкуренцията, което не би трябвало да е допустимо, защото основава предпоставки за произвол " - пишат от СМТ.

СМТ към този момент е повдигало въпроса за налагането на санкции, измерващи се в проценти от годишния оборот, за несъществени нарушавания, които в множеството европейски страни даже не подлежат на следствие от орган по защита на конкуренцията.

" В България за „ заблуждаваща реклама “ се употребява същият санкционен механизъм, както за несравнимо по-тежките нарушавания картелиране и корист с монопол, което е очевидно незаслужено и би трябвало да бъде променено ", показват от сдружението.

" В умозаключение показваме вяра, че наложената санкция на „ Хиполенд “ АД не е обвързвана с дейната гражданска позиция на притежателя и чиновниците на компанията през последните месеци. Ако това не е по този начин, реакцията на държавните органи би представлявала жестоко тъпчене на свободата на изложение , демократичните правила и върховенството на закона. Гарантирането на гражданските и икономическите права на всеки е от фундаментално значение за гражданското ни общество, както и безспорна причина за развиването на вложенията в страната " - приключва позицията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР